Jasná řeč Andreje Babiše: Pokud se prokáže podvod s Čapím hnízdem, odejdu

26.03.2016 7:41

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pro dnešní deník Právo řekl, že pokud by se prokázal podvod ohledně Farmy Čapí hnízdo, odejde. „Ale vylučuji to,“ řekl.

Jasná řeč Andreje Babiše: Pokud se prokáže podvod s Čapím hnízdem, odejdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš v rozhovoru také odtajnil, proč mu tak dlouho trvalo zveřejnění držitelů anonymních akcií Čapího hnízda. „Obracela se na mě řada novinářů, ale vzhledem k mým zkušenostem s některými z nich jsem nechtěl – a dopředu jsem to také řekl – na toto téma poskytovat rozhovory. Ve Sněmovně jsem pak měl unikátní příležitost poskytnout informace veřejnosti. V nezkreslené podobě, aniž by je někdo vytrhl z kontextu nebo s nimi manipuloval,“ řekl. V té souvislosti si však vzal na paškál koaliční partnery z KDU-ČSL, kteří podpořili mimořádnou schůzi Sněmovny. Tu totiž Babiš považuje za skandální požadavek pravice. 

„Na podobné podrazy od koaličního partnera se asi budu muset připravit. Není typické, aby koaliční partner hlasoval tak často s opozicí. Nechápu, proč s námi tedy spolupracují. Ať se lidovci zpátky spojí s Kalouskem, mají k sobě přeci tak blízko,“ uvedl.

„Z dnešního pohledu si říkám, že si možná TOP 09 a ODS tou schůzí tak trochu naběhly. Dostal jsem příležitost v přímém přenosu říct občanům celý příběh. Kromě toho si myslím, že snad každý rodič pochopí, že jsem chránil svou rodinu, své děti. Vždyť to je to nejcennější, co v životě mám, a chtěl jsem je uchránit mediální štvanice, které jsem vystaven já. Zároveň jsem se chtěl veřejně omluvit lidem, proč mi to trvalo tak dlouho a proč jsem to nechtěl říct dřív,“ dodal Babiš.
 
Podle Babiše v současné době na jeho hnutí cílí především předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ten po Babišově projevu v Poslanecké sněmovně totiž mimo jiné řekl, že bylo potvrzeno podezření, že Babiš přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda, aby firma dosáhla na eurodotaci. 
 
„Lže, když píše, že řídím po esemeskách Agrofert. Od ledna 2014 firmu neřídím. Budoval jsem ji 21 let, než jsem vstoupil do vlády, a funguje sama. Plánoval jsem trochu normálnější život, že na sklonku života nebudu tolik pracovat a budu si užívat, cestovat. Stal se ale pravý opak. Nechápu, proč mi to kolega z vlády neustále vyčítá. Přičítám to tomu, že pan Bělobrádek nemá moc práce na svém uměle vytvořeném úřadě, nudí se, chatuje s novináři přes Twitter, a to i na zasedání vlády. Hnutí ANO si vybral za cíl, a to přesto, že s ním vládne. On svými výroky poškozuje koaliční vládu,“ vrátil mu útok Babiš. 
 
Projev na mimořádnou schůzi psal podle svých slov šest dní. Chtěl především poukázat na pokrytectví stran ODS a TOP 09. Zda lidi přesvědčil, se podle něj ukáže v krajských volbách. 
 
Následně se Babiš také vyjádřil ke změně zákona o střetu zájmů, kterým chtějí sociální demokraté spolu s opozicí zamezit ministrům mít vlastní firmy a média. „Nikdo mi přece nemůže upřít základní právo na vlastnictví a působení v politice. Proti tomu se hodlám bránit. Nemůžeme si přece nechat všechno líbit a nechat se kopat do hlavy. Bylo by to porušení koaliční smlouvy,“ říká Babiš s tím, že pokud se změna odhlasuje, odejde jeho hnutí z koalice. 
 
A řeč přišla i na teroristické útoky v Bruselu a na migrační krizi. „Je jasné, že Evropa musí konečně začít bránit svůj kontinent. Uzavřít vnější hranici Schengenu nebo i evropského kontinentu takovým způsobem, jako je to ve Spojených státech, Kanadě nebo v Austrálii. Ta dokonce dělala reklamní kampaň v zemích, odkud přicházeli uprchlíci, že Austrálie o ně nemá zájem a bude je okamžitě deportovat. Příliv uprchlíků se pak snížil na minimum. Tedy než někdo vstoupí na území EU, musí se přesně vědět, kam jde, kde bude pracovat, a pokud jde o humanitární uprchlíky, pak vědět, do jakého azylového zařízení směřuje. O tom si musí rozhodovat jednotlivé členské státy, ne EU,“ sdělil Babiš. Česko by podle něj mělo odmítnout přijímání uprchlíků.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…