Jásot na Britských listech: Já věděl, že Mayová nefandí brexitu. Ona to takhle možná udělala schválně...

10.06.2017 16:55

Britskou premiérku Theresu Mayovou i brexit a předčasné volby si vzal „na mušku“ v článku, který vyšel na stránkách Britských listů, Václav Hořejší. Píše o tom, jak si uvědomil, kam premiérka svými činy z poslední doby směřovala. „Ty její nynější zdánlivě nesmyslné kroky byly ve skutečnosti součástí dobře promyšleného rafinovaného plánu,“ píše Hořejší o vypsání podle něho zbytečných předčasných voleb i dle jeho názoru špatně vedené předvolební kampaně. „Theresa Mayová zachraňuje Evropu,“ uvádí profesor.

Jásot na Britských listech: Já věděl, že Mayová nefandí brexitu. Ona to takhle možná udělala schválně...
Foto: nbcnews.com-repro
Popisek: Theresa Mayová

Hořejší píše o tom, že on sám loňský výsledek britského referenda o opuštění EU považoval za tragédii. Upozorňujje na to, že nejen tehdejší  premiér Cameron, ale právě i ministryně Mayová se vyjadřovali pro setrvání v EU. Jak profesor Hořejší uvádí, další kroky Theresy Mayové nechápal.

„Premiérkou se stala Theresa Mayová a okamžitě začala podporovat ‚brexit‘ daleko vehementněji než představitelé strany UKIP, která vlastně celou záležitost vyvolala,“ poukazuje dále autor článku, kterého prý tento názorový obrat nové premiérky zprvu šokoval, stejně tak jako vypsání předčasných voleb. „Údajně proto, aby se v nich ještě posílila pozice konzervativců pro nadcházející obtížné období jednání o brexitu,“ píše Hořejší, který za ještě podivnější označuje chování Mayové během krátké předvolební kampaně. „Vedlo k výrazné ztrátě voličské podpory a nakonec ke ztrátě parlamentní většiny,“ vysvětluje Hořejší.

CELÝ TEXT ZDE

Autor článku ale nakonec uvádí, že teprve dnes ráno mu všechno došlo. „Byl to geniální plán v hloubi srdce přesvědčené zastánkyně Evropské unie,“ píše Hořejší s tím, že Theresa Mayová si podle něj uchovala svoje hluboké proevropské přesvědčení, která dávala najevo před referendem a že ohledně jejích nynějších zdánlivě nesmyslných kroků šlo o dobře promyšlený a rafinovaný plán. Jak profesor dál píše, nová situace po volbách podle něj nepochybně těžce zkomplikuje britskou vyjednávací pozici a přinutí britské občany k hlubšímu zamyšlení nad tím, co by pro ně vlastně brexit znamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…