Je Miloš Zeman odepsaný? Padla vážná slova

17.07.2018 11:54

Končí éra rozhodování Miloše Zemana? Bude Babiš Zemanovi vděčný za jeho podporu, nebo ho nechá na Hradě osamoceného a bez vlivu? Těmito otázkami se zabýval Jiří Sezemský ve svém článku na webu Forum24.

Je Miloš Zeman odepsaný? Padla vážná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev prezidenta Miloše Zemana na podporu vyslovení důvěry vládě

„Poté, co dostala sněmovní důvěru druhá vláda Andreje Babiše, prudce klesl vliv prezidenta Zemana na dění v zemi,“ myslí si Sezemský. Svoji úlohu prý už sehrál a teď je odstavený. Ale dokázal údajně mnoho. Pokud však Zeman počítal s tím, že mu Babiš bude konkrétně a hmatatelně vděčný, tak se přepočítal, myslí si Sezemský.

Anketa

Je dobře, že se Donald Trump snaží vyjít s Vladimirem Putinem, i když mu za to v USA nadávají?

98%
2%
hlasovalo: 15699 lidí

Babiš je prý v prvé řadě bezohledný byznysmen, což pociťuje například ČSSD. „Predátor nemá ve zvyku spolupracovat, ale ovládat a ostrakizovat nepohodlné,“ píše Sezemský. Zeman nyní už na Babiše nemá žádné páky, takže prezident prý již nemůže prosazovat své zájmy jako třeba kontrolovat zakázky na dostavbu jaderných elektráren. Babiš údajně Zemanovi v této záležitosti nepovolil už před volbami, když vetoval Františka Koníčka na post ministra průmyslu. Koníček podle Sezemského okatě reprezentuje zájmy Rosatomu. Babiš navíc kontroluje dozorčí radu ČEZu.

Babiš naopak Zemanovi ustoupil v otázkách ministrů, kteří projevovali prozápadní tendence jako Stropnický, Pelikán nebo Karla Šlechtová, myslí si Sezemský a dodává, že vadili i komunistům. Prý si to mohl dovolit vzhledem k tomu, že jeho požadavkem na ministra je tvárnost a loajalita. Šéf ANO prý nehodlá se Zemanem jít do konfliktu, ale ustoupí mu jenom tam, kde nemá osobní zájem.

Co se Zemanovi povedlo? Podle Sezemského mnohé, legitimizoval například KSČM a SPD, protože se zúčastnil jejich sjezdů. Jeho „želízky v ohni“ ve vládě jsou prý Lubomír Metnar, který už avizoval, že rozhýbe miliardové armádní obchody se Zemanovým údajně největším sponzorem a současně největším tuzemským zbrojařem Jaroslavem Strnadem, a Miroslav Toman na Ministerstvu zemědělství. Ten prý chce regulovat slevové akce.

Jedinou možností, jak by Zeman zase mohl nabýt vlivu, je, že by došlo k pádu vlády. Že je Zeman za zenitem, na tom se Sezemský shodne s i Václavem Klausem mladším. V komentáři na serveru novinky.cz Klaus hodnotí, jak se strany chovaly při udělování důvěry vládě: „Ostatní straničky nemá smysl komentovat. Míru jejich ubohosti ukazuje fakt, že podobu koalice zosnoval dle svých představ prezident Zeman. Že je porazil člověk už dávno za sklonkem své politické kariéry, svých sil i politických schopností.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…