Je mi trapně, řekl bývalý ministr zdravotnictví kvůli poplatkům. Regulace je prý málo

26.09.2014 22:25

Zdravotnické poplatky byly zrušeny. Je to dobře nebo špatně? Právě o to se v pátečních Událostech, komentářích České televize přeli bývalí ministři zdravotnictví. Jeden z nich - Ivan David - poznamenal, že mu bylo trapně, když byli k placení nuceni i lidé, kteří neměli ani na nájem.

Je mi trapně, řekl bývalý ministr zdravotnictví kvůli poplatkům. Regulace je prý málo
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

Bývali ministři a ministryně zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), Zuzana Rithová (KDU-ČSL) A Ivan David (ČSSD) diskutovali o zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, které dnes prošlo sněmovnou. Roithová v úvodu poznamenala, že poplatky měly mít regulační charakter, ale stal se z toho spíše vedlejší zdroj finančních příjmů ve zdravotnictví.

Regulační poplatky ano, ale nižší

„Já jsem přesvědčen, že regulace je třeba a české zdravotnictví je regulováno nedostatečně. Mně se zdá trapné vybírat peníze od lidí, kteří dluží na nájmu, protože na ně Naprosto nedostatečným způsobem je regulována síť zdravotnických zařízení. ... Také není dostatečně zajištěna regulace zdravotnických pracovních sil,“ poznamenal David.

Heger mu dal za pravdu, ale dodal, že řadu věcí lze regulovat jen velmi obtížně. Poplatky navíc snížily návštěvy u lékařů asi o dvě návštěvy za rok, ale Česko je i tak výrazně nad průměrem v návštěvnosti doktorů. „U nás je spoluúčast pacientů vůči pacientům jinde v Evropě velmi velmi nízká,“ trval na svém Heger. Hegerovi posléze znovu oponoval David, který jasně řekl, že regulační poplatky měly být nižší, bez nich by ale docházelo a prý i dochází, ke zneužívání zdravotnictví. Nesmí to ale dopadat na lidi, kteří se nemohou bránit.

Roithová posléze upozornila na to, že zdravotní péče není levná. Kde na ni budeme brát, ptala se ve studiu? Sluší se však také připomenout, že lidovci jsou součástí dnešní vlády a ke zrušení poplatků ve zdravotnictví se zavázali v koaliční smlouvě.  Čeští občané by si podle jejího názoru mohli poradit s menšími onemocněními i bez lékařů. To je cesta, kterou by se mohlo podařit ušetřit finanční prostředky do zdravotnictví tam, kde budou užitečnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…