Je mi úzko z povyku kolem banálního přesunu vojsk USA. Už zase mentálně nepatříme na Západ, píše docent Balík

19.03.2015 14:31

Nad tím, že polistopadová éra je definitivně pryč, se na serveru Svobodné fórum zamýšlí politolog Stanislav Balík. Zmíněné období podle něj nekončí jen ohledně podoby stranického systému, ale také v přístupu společnosti k zahraniční orientaci naší země.

Je mi úzko z povyku kolem banálního přesunu vojsk USA. Už zase mentálně nepatříme na Západ, píše docent Balík
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Balík je evidentně zklamaný z toho, že před čtvrtstoletím „jsme se toužili vymanit ze smrtícího objetí mohutného dubiska na východě a patřit k rovnoprávným přátelům západních Yankeeů“.

Balík píše, že namísto naplnění snů českých „západniků“ se vrátilo ke slovu dávné české slavjanofilství, blouznění o neutralitě, o mostech mezi Západem a Východem.

Co by se stalo, kdybychom měli jít na pomoc napadenému spojenci?

„Člověku je až úzko z povyku, který se strhl kolem banálního průjezdu jednotek ozbrojených sil USA Českou republikou ze cvičení v Pobaltí a Polsku na základny v Německu,“ stýská si politolog a pokládá si otázku, že pokud máme problém s něčím takovým, co by se stalo ve chvíli, kdybychom měli na základě Severoatlantické smlouvy přijít na pomoc některému napadenému spojenci.

Balík se domnívá, že Česká republika už mentálně do NATO a na Západ zase nepatří. „Protizápadní části naší společnosti je úplně jedno, že z Kaliningradu na nás nově míří ruské balistické rakety. Rus je prostě v právu, je náš, my rozumíme jeho nárokům a respektujeme je,“ popisuje názory části české společnosti, pro kterou je prý Američan „prachobyčejný imperialista“.

Na závěr Balík uvádí, že komunisté jsou stále stejní, jenže prý už nejde o marginální a okrajovou skupinu. „Nejenom v zahraničně-politických otázkách dnes mluví stejným jazykem jako nemalá část společnosti,“ uzavírá Balík své zamyšlení.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…