Je na čase, aby se EU přestala zabývat etiketou. Donald Trump se ujal úřadu a Romancov doporučuje...

20.01.2017 19:26

Politický geograf Michael Romancov na serveru E15.cz rozebral situaci ohledně nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa. „S nástupem Baracka Obamy byly spojovány nesmírné naděje. A dnes se zdá, zejména s použitím zahraničněpolitické optiky, že 44. prezident USA zklamal,“ podotkl také Romancov.

Je na čase, aby se EU přestala zabývat etiketou. Donald Trump se ujal úřadu a Romancov doporučuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Jak Romancov sdělil úvodem, skutečný rozměr Obamova úspěchu či neúspěchu bude možné věrohodně posoudit teprve s delším časovým odstupem. „S Donaldem Trumpem jsou pro změnu spojovány nesmírné obavy. Těžko říci, co všechno a proč se mu povede či nepovede, ale právě tak jako Obama, ani on jistě neuspěje s naplněním všech svých vizí a představ,“ dodal Romancov.

Podle jeho slov nyní Trump zjistí, že mezi slovy a činy zeje propast. „V tomto okamžiku platí, že americký prezident je nejmocnějším politikem světa. Přestože je jeho moc omezena Kongresem a dalšími brzdami, má možnost komukoli ve světě, Evropu nevyjímaje, zatopit způsobem, proti kterému například Putinovy plynové války budou vypadat jako směšná epizoda,“ poznamenává však také Romancov s tím, že výrazného efektu může Trump v jistém ohledu dosáhnout právě na úkor Unie.
  • Původní text ZDE
„Máme na výběr, jak se budeme chovat a co budeme říkat. Především bychom se ovšem měli odhodlat a začít jednat. Protože Amerika, Rusko nebo Čína začaly dávat najevo, že je pravidla slušného chování moc nezajímají, je na čase, aby se EU přestala zabývat etiketou. Místo toho bude muset posílit své fyzické kapacity natolik, aby nikoho nenapadlo, že by neměla mít své místo u globálního stolu,“ zmínil Romancov. V případě, že se Evropská unie začne rozpadat, bude to v podstatě znamenat odchod od stolu. 
 
„Pokud vydrží, ale odmítne se stát silnou, bude v pozici choulostivé slečny, která v reakci na první porušení etikety omdlí. Snad své místo dobrovolně neopustíme. A nemůžeme počítat ani s tím, že nás někdo bude křísit,“ uzavřel.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…