Je potřeba prověřit projekt sKaret z dílny ministerstva práce, prohlásil Nečas

15.10.2012 13:31

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že je potřeba prověřit některé kroky z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí. Zejména projekt sKaret. Řekl v pondělí pro Českou televizi.

Je potřeba prověřit projekt sKaret z dílny ministerstva práce, prohlásil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Přes sKarty bude stát od nového roku vyplácet sociální dávky a příspěvky. Ministerstvo práce tvrdí, že tím ušetří asi čtvrt miliardy ročně. Podle opozice jsou ale karty výhodné jen pro provozující banku. Výběrové řízení vyhrála Česká spořitelna.  Ročně by přes ni na dávkách mělo protéct asi 80 miliard korun.

Příjemce dávek bude mít u spořitelny konto, na něž bude dostávat příspěvky a podpory. S sKartou, která slouží i jako průkaz pro postižené, si peníze od státu vybere v bankomatu, v obchodě službou cashback, převede je na jiný účet či bude platit.

Lidé s handicapem mohou dávky dostávat formou poštovní poukázky

Přes sociální karty by lidé měli dostávat dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, na mobilitu a na pomůcky, rodičovskou, přídavky na dítě, pěstounské dávky, porodné, pohřebné či příspěvek na bydlení. Zdarma má být jeden výběr z bankomatu za měsíc u každé dávky, placení v obchodech, převod na účet nebo cashback.

Dosud se dávky posílají poštou nebo na bankovní účet. Od ledna by bezplatně doručení poštovní poukázkou měli mít jen ti lidé, kteří si dávku nebudou moci třeba kvůli svému handicapu jinak vybrat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…