Je rozhodnuto. Britové odchází z EU, libra krvácí

24.06.2016 7:38

BBC a další britská média se shodují v tom, že Britové říkají Evropské unii sbohem. A co bude dál? Brusel teď bude muset řešit dosud největší krizi v dějinách. Nelehkou situaci má však před sebou i britský premiér David Cameron, který prosazoval setrvání Velké Británie v EU a zjevně prohrál. To oslabí jeho pozici ve vládní straně.

Je rozhodnuto. Britové odchází z EU, libra krvácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

„Evropská unie podle DPA stojí před největší krizí ve své historii, pokud se výsledek potvrdí. Rovněž osud britského premiéra Davida Camerona je nejistý. K rezignaci ho v případě brexitu již vyzval šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, naopak přes 80 britských euroskeptických poslanců premiéra v dopise žádá, aby bez ohledu na výsledek referenda zůstal ve funkci. Cameron má podle nich povinnost zemi dál vést,“ píše ČTK.

Za hotovou věc prohlašuje brexit BBC, ITV i Sky News. Zastánci odchodu Velké Británie z EU vedou o více než milion hlasů a Nigel Farage a spol. se hlasitě radují. Zcela jiná situace panuje na finančních trzích. Britská libra během noci drasticky oslabila. Zatímco ještě při uzavření volebních místností libra posilovala, protože analytici počítali s pokračováním partnerství mezi Londýnem a Bruselem, nad ránem nastal takřka liberní masakr.

„Britská libra po oznámení výsledků v Sunderlandu, kde výrazně zvítězil brexit, prudce klesla na 1,4804 USD, později oslabila ještě více na 1,4070 USD a nakonec se propadla i pod 1,4 USD. Krátce po uzavření volebních místností přitom libra vůči dolaru posílila na nové šestiměsíční maximum 1,4996 USD. Na Twitteru uživatelé píší, že jde o největší propad od krize v roce 1976,“ pokračuje ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…