Je těžké se vyznat, my vám s tím pomůžeme. Chvilkaři nabízeli a Zahradil na ně byl zlý

07.01.2024 16:50

„Novodobí svazáci ani netuší, jak se podobají svým modrokošilatým předchůdcům z 50. let minulého století,“ poznamenal Jan Zahradil na adresu Milionu chvilek. Ten nejnověji nabízí, že za vás přečte noviny, vybere, co je pro vás důležité, a tento výběr vám pod heslem „Zůstaň v obraze“ pošle do e-mailu.

Je těžké se vyznat, my vám s tím pomůžeme. Chvilkaři nabízeli a Zahradil na ně byl zlý
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Milion chvilek se od pořadatele protibabišovských demonstrací transformoval v lobbistickou neziskovou organizaci, která prosazuje vlastní agendu a využívá k tomu konexe na členy současné vlády, kteří jim většinou kdysi řečnili na jejich mítincích.

Před několika týdny její zástupci seděli s členy vlády a předložili jim témata, která podle „občanské společnosti“ vláda opomíjí.

Jedním z hlavních bylo zavedení korespondenční volby, dále pak boj s dezinformacemi a zlepšování politické kultury, to jsou prý věci, které občany této země trápí nejvíce.

Nejnověji Milion chvilek občanům nabízí, že za ně přečte noviny a vybere, co je pro ně důležité a relevantní. Projekt „Zůstaň v obraze“ zahrnuje „souhrn ověřených zpráv z české politické scény každý den do vašeho e-mailu“.

„Chvilky“ lákají na úsporu času, udržení přehledu v aktuálním dění a také na to, že mezi vaše informační zdroje neproniknou takové, které nemají dostatečně vysokou důvěryhodnost u Nadačního fondu žurnalistiky. Tím je patrně míněn Nadační fond nezávislé žurnalistiky, projekt sestavující žebříčky českých médií a aktuálně jej řídí bývalý redaktor Hospodářských novin David Klimeš.

Samy chvilky uvádějí, že do svého newsletteru čerpají z médií veřejnoprávních a kromě toho z webů Aktuálně.cz, Seznam Zprávy, Deník N, Respekt, Reflex, Reportér, Deník referendum a Novinky.cz.

„V mediálním prostoru se v záplavě informací dá jen těžko vyznat. Rádi vám s tím pomůžeme,“ nabízí skupina s emotikonem rozsvícené žárovky.

Z webu vyplývá, že projekt Zůstaň v obraze se prezentuje jako newsletter. Financován je prý výhradně ze soukromých darů. „Díky Vašemu daru bude i nadále možné šířit kvalitní informace, které jsou jednou z nejlepších zbraní proti dezinformacím a populismu,“ lákají provozovatelé.

Newsletter má na denní bázi obsahovat nejen výběr toho důležitého (to úplně nejdůležitější shrne na konci týdne), ale i varování před dezinformacemi.

Jako ukázka článku, který se odběratel má dozvědět, je vybrán text Piráti považují Blažka za ohrožení právního státu, Fiala ho opět podržel.

Mimochodem, Pavel Blažek je oblíbeným terčem Milionu chvilek již několik let.

V loňském roce se ve slavné scéně marně dožadoval možnosti vystoupit na demonstraci, kterou proti němu organizace svolala. Bylo mu řečeno, že „vysvětlení není to, co dlouhodobě požadují“.

Ukázka z rubriky Box proti dezinformacím (s logem boxerské rukavice) vyvrací zprávu, že Ukrajinci dostávají na dávkách desetitisíce korun.

Podle europoslance ODS Jana Zahradila už to skoro vypadá jako parodický účet na známou neziskovku. Jenže nejspíš je to smutná realita.

„To vám Milion chvilek opravdu nabízí, že za vás všechno přečte, pečlivě profiltruje a vyselektuje, nechá si na to dát pomyslné razítko od lobbistické neziskovky ‚Nadační fond nezávislé žurnalistiky‘ a předloží vám tento prefabrikát ke konzumaci. Abyste si náhodou někde nepřečetli něco závadného a nesešli z cesty té jediné správné představy o světě,“ shrnul princip newsletteru europoslanec.

Navíc předpokládá, že jeho provoz bude financován kromě dobrovolných příspěvků také z nějakého grantu.

„Tihle novodobí svazáci ani netuší, jak se podobají svým modrokošilatým předchůdcům z 50. let minulého století, ve snaze řídit naše životy ve jménu pokroku k jasným zítřkům,“ poznamenává politik ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chvilky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 07.01.2024 18:53:33
Pokud se z nich stala neziskovka, tak jim jde jenom o státní peníze. Takovou blbost, jakou nabízejí přece nemůže myslet vážně ani největší .....

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…