Je to bestiální a může to postihnout celou Evropu. Jourová se u Moravce rozčílila

15.11.2015 13:40

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová byla hostem druhé části nedělních Otázek Václava Moravce, s nímž hovořila o problémech radikalizace mladých muslimů, kteří se přidávají k Islámskému státu.

Je to bestiální a může to postihnout celou Evropu. Jourová se u Moravce rozčílila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Je to bestialita, brutalita a útok na všechny naše hodnoty. Nyní je čas na reakci a na sebeobranné reflexy, abychom se začali bránit a abychom v tom boji byli úspěšní,“ odsoudila Jourová hned na začátku svého vystoupení v televizi po vzoru svých kolegů teroristické akce z pátečního večera.

Podle eurokomisařky má právě Francie dlouhodobý problém s radikalizací části muslimské obce v porovnání s ostatními členy Evropské unie. „Máme hrubé odhady, že z Evropy odešlo kolem šesti tisíc lidí bojovat do Sýrie, přičemž kolem dvou tisíc z nich je z Francie,“ uvedla u Moravce Jourová, podle které se asi patnáct procent radikalizuje ve věznicích a zbytek je prý díky sociálním sítím a internetu. „Ti mladí lidé tím vyjadřují frustraci, že nejsou dobře integrováni. Na okrajích měst jsou ghetta, která vytvářejí živnou půdu pro to, aby se ti mladí lidé radikalizovali,“ vysvětlila, kde jsou problémy.

„Je to problém, který se může rozšířit po celé Evropě, a Evropská komise proto pořádá specializované tréninky, koordinované akce a sdílení informací, protože to, jestli se někdo radikalizuje, je dost těžké posoudit,“ řekla dále eurokomisařka pro spravedlnost s tím, že kromě Francie se s tímto problémem potýkají také Belgie, Velká Británie a severské země.

Musíme správně definovat, co už je trestný čin

Jourová posléze naznačila, že by bylo záhodno upravit trestní zákoník § 311, který hovoří o tom, že je trestná už jen příprava takovýchto akcí, které se udály v pátek v Paříži. „Musí se definovat, co všechno to přesně znamená, řekla s tím, že je důležité, aby byla správná interpretace toho, co už je postižitelné, a toho, co dává ty akty domnívat se, že ten člověk je na cestě do Sýrie, aby se spojil s Islámským státem.

„To, co se stalo ve Francii, samozřejmě dává do zostřené situace uprchlickou krizi s bezpečnostní situací. Je to samozřejmě velký problém pro ty země, kde je vysoká koncentrace nově příchozích, ale musím zdůraznit, že součástí celé té velké tragédie jsou ti lidé, kteří z velké části prchají před těmi, proti nimž bojujeme,“ připomněla dále eurokomisařka, podle které předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker naprosto chápe, že je třeba zvýšit bezpečnost na vnější hranici Schengenu, že je důležité minimalizovat počty migrantů a že je nutné pomoci těm zemím, kde se shromažďují velké počty uprchlíků, tak aby se tam neradikalizovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …