Je to divné, ale je to tak: Poslanec bude dostávat plat i za mřížemi

21.02.2012 8:35

I kdyby poslance Jaroslava Škárku a Víta Bártu 5. března soud poslal za mříže, kromě ubytování v cele jim stát bude nadále vyplácet jejich poslanecké platy. S nástupem do vězení totiž poslanci ani senátoři nepozbývají mandátu a mají tedy nárok na svůj plat.

Je to divné, ale je to tak: Poslanec bude dostávat plat i za mřížemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Případní vězni Bárta a Škárka by si přišli minimálně na 84 900 korun hrubého měsíčně. Po celou dobu by jim do cely chodil poslanecký plat v plné výši i s náhradami. O nárok na peníze od státu mohou přijít jen v případě, že se ho sami odsouzení vzdají.

Zákonodárci totiž mají právo na plný plat bez ohledu na to, zda do práce chodí, nebo nechodí. Naše ústava zkrátka nepočítá s tím, že by poslanec nebo senátor s nastoupením do vazby nebo s pravomocným odsouzením přišel o zbytek svého mandátu, jako je tomu například u soudců, žalobců nebo komunálních politiků.

Štěstím tak možná je, že by za mříže putovali politici, kteří podepsali závaznou smlouvu v rámci strany Věci veřejné. Véčkaři totiž mají ve svém etickém kodexu ustanovení, podle kterého se pravomocně odsouzený politik svého mandátu okamžitě vzdá.

To nic nemění na skutečnosti, že jakákoliv absence politika mu neubere na platu. Ať už si politik užívá na Kajmanských ostrovech nebo sedí v kriminále, na svůj plat má nárok. Je to důsledek skutečnosti, že politici nikdy nepřipustili, aby se jim krátil plat a náhrady za absence.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: pal

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…