Je to pravda? Orbán by měl těsně před volbami přijet podpořit Babiše

07.09.2021 19:59

Maďarský premiér Viktor Orbán by měl na konci září přijet do České republiky na setkání s premiérem Andrejem Babišem. Úřad vlády ani Ministerstvo zahraničí zatím Orbánovu návštěvu nepotvrdily. Hlavní motivací příjezdu maďarského premiéra by měla být podpora Babiše před nadcházejícími parlamentními volbami.

Je to pravda? Orbán by měl těsně před volbami přijet podpořit Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Česka Andrej Babiš a premiér Maďarska Viktor Orbán

Orbán by měl podle informací serveru Echo24.cz do Česka přicestovat ke konci září. Svou návštěvou prý chce podpořit šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Oba politici se naposledy setkali minulý týden na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku.

Babiš i Orbán se dlouhodobě netají vzájemnými sympatiemi, kdy chápou skupinu V4 jako protiváhu vůči Bruselu. Oba premiéry také spojuje odpor k povinnému přerozdělování migrantů a kritika obou směřuje i na další aktivity Evropské unie.

Orbánovu cestu ale zatím nepotvrdilo ani Ministerstvo zahraničí, ani Úřad vlády. Ten slovy svého ředitele komunikace Vladimíra Vořechovského věc nekomentoval a jen vzkázal, že premiér Babiš je nyní v Lednici, kde se má setkat s premiéry Slovenska a Rakouska.

Dlouholetý maďarský premiér byl v Praze za poslední roky vícekrát, naposledy v lednu 2020, kdy s Babišem zasedli v nově zrekonstruované Státní opeře. Babiše navštívil v Praze také v roce 2018, kdy ho český premiér označil za svého přítele a pochválil politiku Maďarska vůči Evropské unii. Ocenil také jeho tvrdý postoj proti kvótám a nelegální migraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…