Je to reforma. Není! Je! Není... Jurečka a Juchelka se poprali. Velké téma

02.06.2023 15:49 | On-line

MONITORING Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčený, že jím navrhované změny v důchodovém systému se dají považovat za plnohodnotnou důchodovou reformu, protože prý zajistí udržitelnost stávajícího systému na desítky let. Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) nejde o žádnou reformu, ale jen několik parametrických změn, které navíc zasáhnou současné důchodce.

Je to reforma. Není! Je! Není... Jurečka a Juchelka se poprali. Velké téma
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosty nedělní Partie CNN Prima News byli ministr práce Jurečka a stínový minstr Juchelka

Jurečka v rozhovoru pro Český rozhlas obhajoval důchodovou reformu, která je součástí vládního konsolidačního balíčku. „Děláme opatření, kterých je více než 10, je to reforma, která myslí na udržitelnou budoucnost našich dětí i vnoučat, aby ten systém byl udržitelný a v tomhle smyslu to reformou je,“ tvrdí Jurečka.

Stínový ministr Aleš Juchelka ale odmítá, že jde o reformu. „Není to reforma, ale jsou to jen nějaké parametrické změny, které ovlivní současné starobní důchodce a ty další, kterým je dnes před šedesátkou. Já mám za to, že penzijní reforma by měla být na desítky let dopředu, a to jsem tam nezaznamenal,“ kontroval Juchelka.

„Stojím si za tím, že ten návrh pamatuje na budoucnost a udržitelnost systému na další desítky let. Náš návrh zajistí důstojné důchody nejen dnešním důchodcům, ale i jejich dětem a vnoučatům. Parametry námi navrhované to zabezpečí,“ zopakoval Jurečka. „Je tady celá řada aspektů, na kterých nacházíme s oběma opozicemi shodu, jako rodinný vyměřovací základ nebo společný vyměřovací základ manželů a podobně,“ dodal ministr práce a sociálních věcí, že s návrhy částečně souhlasí i opozice.  

Juchelkovi ale vadí třeba to, že se mění nejen mimořádné valorizace penzí, ale i řádné valorizace, což ovlivní současné důchodce. Navíc podle Juchelky opravdu nejde o komplexní reformu, která upravuje celý důchodový systém. „Já penzijní reformu beru jako něco, kde bych chtěl všechny tři pilíře nějak obsáhnout. Dokud tomu tak nebude, tak to penzijní reforma skutečně není,“ uvedl Juchelka.

„To jsme samozřejmě promýšleli. Současný návrh plánuje významné změny v průběžném, tedy prvním pilíři, a ve třetím pilíři, kterým je penzijní připojištění. Snaha upravit druhý pilíř nevyšla. Teď už je ale za minutu dvanáct a po promarněných letech už nějaké kroky musíme udělat. Na tu hlubokou strukturální změnu už Česko nemá čas,“ reagoval Jurečka a pokáral předchozí vlády. „Ostatně pamatuji se na předchozí vlády, kde Sobotka i Babiš tvrdili, že mají připravenou důchodovou reformu a přitom nic nepředstavili a nedotáhli do konce,“ prohlásil Jurečka.

Podle Juchelky ale změny přicházejí v rámci pilíře, který funguje. „Průběžný důchodový systém, tedy to, co do něj vpluje, a to, co vypluje, máme vyrovnaný. Těch 60 miliard deficitu je záležitost mimořádných valorizací a toho, že vláda nedělá nic s inflací, se zastropováním cen energií,“ tvrdí Juchelka.

„Pokud ale má být český penzijní systém udržitelný, je třeba řešit otázku příjmovou. Dnes jde 34 procent výdajů státního rozpočtu na důchody. Když nic neuděláme, tak na ně kolem roku 2050 bude potřeba o 350 miliard víc. Proto děláme i pro někoho nepopulární opatření,“ vysvětloval Jurečka.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí
„Já to nemaluji černě, popisuji věci realisticky. Společnost má dnes na výběr: Buď budeme poslouchat další sliby o důchodové reformě, ale nebude se dít nic, nebo teď uděláme kroky, které navrhujeme, a prostor pro jednání s opozicí tu ještě je. Není možné ale žádat zvýšení výdajů na penze a neříkat, kde do systému získáme příjmy,“ pokračoval ministr práce a sociálních věcí.

Podle Juchelky se ale peníze najít dají, například v oblasti energií. „Máme třeba špatně zastropované ceny energií, a tak má ČEZ osminásobný zisk. Ale znovu opakuji, že penzijní systém je v tuto chvíli vyrovnaný a ten současný deficit je dán mimořádnými valorizacemi. Neřeší se inflace, jsou špatně zastropovány energie, proto se musely podle zákona vyplatit mimořádné valorizace,“ zopakoval Juchelka.

Právě mimořádný zisk z ČEZu ale podle Jurečky jde na oblast podpory bydlení i právě na valorizaci důchodů. „Problém pro příští roky ale máme v tom, že nám opravdu výrazně stárne populace a poklesla výrazně porodnost. Bude ubývat produktivních plátců, výrazně přibude počet starobních důchodců. Proto musí přijít změny, které navrhujeme,“ shrnul Jurečka.

„Je pravdou, že nám klesá počet dětí, a to v důchodovém systému zohledňovat musíme. Musíme motivovat i zaměstnavatele a samotné lidi k tomu, aby si na důchod začali šetřit v rámci různých penzijních fondů,“ přidal se smířlivě Juchelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kecy v kleci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedah , 02.06.2023 16:21:47
Musíme motivovat i zaměstnavatele a samotné lidi k tomu, aby si na důchod začali šetřit v rámci různých penzijních fondů,“ přidal se smířlivě Juchelka. Šetření na důchod a vkládat peníze do penzijních fondů je nesmysl, peníze se rozkradou a na důchod nebude, zvláště když ve fondu bude hospodařit Kalousek!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…