Je to sabotáž! Tvrdí rozlícený občan a podává v kauze trafikantů ústavní stížnost

25.07.2013 11:15

Ústavní soud (ÚS) v nejbližší době obdrží první stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o imunitě tří obviněných exposlanců ODS v kauze politických trafik. NS totiž dotyčné osvobodil z vazby s odůvodněním, že se na jejich politickou dohodu vztahuje poslanecká imunita a nejde o trestný čin, jak tvrdí vyšetřovatelé.

Je to sabotáž! Tvrdí rozlícený občan a podává v kauze trafikantů ústavní stížnost
Foto: Filip Fojtík
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně

Ústavní stížnost podal ve středu český občan žijící v Rakousku Philipp Janýr. Její kopii poskytl také deníku Právo a serveru Novinky.cz. Přestože Janýr není ani účastníkem řízení, ani nepatří mezi zákonodárce, kteří mohou stížnost podat, domnívá se, že i on má právo se v této věci na ÚS obrátit.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o osvobození trojice exposlanců ODS obviněné z korupce podle něj zasáhlo do práv všech občanů České republiky, protože toto opatření má obecnější dopad. Janýr navrhuje, aby ÚS usnesení NS zrušil.

Je to sabotáž

Janýr nadále považuje politický obchod bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a exposlanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy za korupci. Postup Nečase a dalších aktérů hodnotí dokonce jako trestný čin sabotáže. "Nejvyšší soud nás vrátil do doby třídního systému, kde určité vrstvě lidí náleží bez ústavní legitimity více důstojnosti a práv," tvrdí.

Jeho stížnost ale podle advokáta Václava Lásky, který text prostudoval, nemá moc šancí na úspěch. Ústavní soud ji pravděpodobně smete ze stolu, obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…