Je to šlechtic a slouží Klausovi. Kníže zarazil funkci hradnímu muži

03.12.2012 16:24

Mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem se již několik měsíců odehrává přetahovaná o jmenování velvyslanců. Na nich se hradní pán s šéfem diplomacie musí shodnout, a to se nedaří. Problémem jsou zejména někteří Klausovi věrní úředníci, kterým chce prezident zajistit budoucnost.

Je to šlechtic a slouží Klausovi. Kníže zarazil funkci hradnímu muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Vyslání ambasadora musí schválit vláda, které jej navrhne ministr zahraničí, a pak podepsat prezident. To vyžaduje shodu hlavy státu s šéfem diplomacie, která je však prý nyní v nedohlednu. Podle serveru Česká pozice se řeší především tři jména, na kterých prezident mimořádně lpí, ale ministr zahraničí jejich jmenování zarputile odmítá.   

Prvním je Jindřich Forejt, šéf hradního protokolu. Ten je sice pro svou odbornost všeobecně oceňován, ministr jej však zarputile odmítá jmenovat na ambasádu do Vatikánu. Podle zdroje serveru jde Schwarzenbergovi hlavně o to, že Forejt, kterému v žilách stejně jako jemu samému koluje modrá krev a mezi přáteli se prý nechává titulovat Jindřich Magnus Forejt, pracuje pro Václava Klause. Proto mu předseda TOP 09 odmítá vyjít vstříc. Forejt sám o důvodech jeho odporu nic netuší. „O tom, že by někomu v jakémkoli směru mělo vadit, že pocházím z rodiny s historií a tradicí, mi není nic známo,“ říká pro Českou pozici.

Dalším sporným jménem je Jan Koukal, bývalý pražský primátor a člověk velmi blízký prezidentu Klausovi. Mimo jiné sedí v dozorčí radě Institutu Václava Klause, který má propagovat prezidentovy myšlenky. Koukalovi bude končit velvyslanecká mise v Rakousku a rád by se uchytil na zastupitelském úřadě v Bratislavě. Ministrovi však schválení Klausova muže vadí.

Třetím, a nejméně sporným uchazečem z Pražského hradu je Jiří Brodský, zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře. I s jeho jmenováním však šéf diplomacie otálí. Navíc má prezident ohledně zahraničních zastupitelství další požadavky. Trvá například na odvolání velvyslance v Malajsii Jana Füryho. Diplomat prezidenta rozzuřil při jeho letní návštěvě, kdy se české delegaci vůbec nevěnoval. „Chodil asi sto metrů za delegací s Klausem a vyřizoval si esemesky,“ postěžoval si zdroj z prezidentova okolí. Proto prezident trvá na jeho odvolání.

Navíc se v poslední době odehrály další události, které jmenování velvyslanců komplikují. Je třeba obsadit důležitou ambasádu v Moskvě, kam musí být jmenován diplomat se silným politickým krytím. A nově je prý rovněž třeba najít v diplomacii odpovídající uplatnění pro odcházejícího ministra obrany Alexandra Vondru. V jeho případě se spekuluje o ambasádě v Kanadě.

To vše komplikuje přetahovanou mezi Pražským hradem a Černínským palácem. V ní má ministerstvo zahraničí jeden velký triumf- krátící se mandát prezidenta. Podle České pozice si Karel Schwarzenberg je velmi dobře vědom, že prezident to má „za pár“ a že průtahy hrají spíše pro něj.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …