Je to tunel ČSSD, my s tím nemáme nic společného, zařval Babiš do kamery. A pak křičel dál. Jenže Okamura se překřičet nenechal a bylo to zcela nezapomenutelné

15.10.2017 12:17

V nedělní Partii FTV Prima se utkali předseda ANO Andrej Babiš, předseda SPD Tomio Okamura a předseda Starostů a nezávislých Jan Farský. Pánové předvedli řež. Okamura s Babišem se překřikovali, skákali si do řeči a nemohli si přijít na jméno. Babiš označil Okamuru za mužskou podobu Jany Bobošíkové a Okamura mu hned úder vrátil. Farský pánům doporučoval, aby se nehádali.

Je to tunel ČSSD, my s tím nemáme nic společného, zařval Babiš do kamery. A pak křičel dál. Jenže Okamura se překřičet nenechal a bylo to zcela nezapomenutelné
Foto: FTV Prima, spol. s r.o.
Popisek: Andrej Babiš na Primě

V úvodu se věnovali memorandu o lithiu a hned nastala mela. Ve studiu zaznělo, že memorandum podepsala vláda, a Babiš se hned ohradil.

„Pane redaktore, já bych si vás dovolil opravit. To memorandum podepsal ministr Havlíček bez vědomí vlády, a to jen v anglickém jazyku, a my to považujeme za skandální. Ta australská firma brutálně lže na svých stránkách, že je to její vlastnictví. To je absolutní skandál. Může to těžit státní firma Diamo. Není pravda, že bychom to nemohli dělat, že na to nemáme technologie. Je to poslední nerostná surovina, kterou ČSSD nezašantročila,“ zuřil před kamerami Babiš.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí

Okamura pokračoval stejně ostře. „To, že ten Havlíček z ČSSD to zlodějský memorandum podepsal a je to opravdu tunel století a ten průzkum povolil váš ministr Brabec z hnutí ANO. On to povolil a ta firma je posléze zvýhodněná při těžbě. Kdyby to neudělal, tak ta firma by nebyla zvýhodněná. Nemuseli jste to dělat,“ pálil Okamura do šéfa hnutí ANO.

„To není pravda,“ mumlal tiše vedle Babiš.

„Neskákejte mi do řeči, vy si tady mumláte, ale já se potřebuju vyjádřit,“ rozkřikl se Okamura na Babiše.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Farský poukázal na to, že stát musí postupovat co nejrozumněji, a my tady vidíme dvě strany, které se mezi sebou hádají, kdo to zkazil. „To gró, které já vidím, není v té surovině, ale v tom, že mi tu surovinu zpracujeme tady a z Česka bude odcházet až hotový výrobek. Proto tady potom bude vzdělanostní ekonomika. Zásadní je, aby tady ty výrobky zůstaly,“ konstatoval Farský.

Moderátor chtěl změnit téma, ale Babiš ještě chtěl říct své. „Je to tunel ČSSD, hnutí ANO s tím nemá nic společného,“ rozkřikl se Babiš na kameru.

Pak přece jen ke změně tématu došlo. Moderátor otevřel otázku hodnocení vlády. A Babiš znovu spustil křik. „Došlo na slova pana prezidenta, že největší nepřítel je koaliční partner, mě premiér vyhodil z vlády. Já jsem byl ten nejlepší ministr financí a mám to na webu. My jsme vybrali daně navíc, my jsme na ministerstvu financí dosáhli větších úspěchů než všichni naši předchůdci. Vždycky je co zlepšovat, ale my máme největší chybu v tom, že nemáme většinový systém, takže i my jsme byli ve vládě přehlasováni a museli jsme přistoupit i na něco, co se nám nelíbilo,“ rozčiloval se Babiš.

Okamura se do Babiše okamžitě pustil. Vyčetl mu, že když byl ministr financí, tak se měli senioři skoro hůř než za Kalouska. „Nejenže jim nezbývá víc než za Kalouska. Dokonce jim zbývá ještě méně. Takže vy jste tady nic nesplnili. Pokud jde o dávky, tak jste nechali dávky nepřizpůsobivým, místo toho jste podusili živnostníky. Vy jste neudělali vůbec nic. Krade se tu dál. Všechno z lithia musí jít do státního rozpočtu,“ hřímal Okamura.

Babiš se chová už od 80. let stále stejně, udeřil Farský

Ani Farský vládu nijak zvlášť nešetřil. „Tato vláda byla velice výkonná v těch silových řešeních, dokonce se na některé zakleklo. Život všem se komplikoval,“ rozčiloval se Farský. „Škoda že se hnutí ANO inspirovalo v Chorvatsku, a ne v Estonsku, kde nešli tou cestou, že na někoho zakleknou, ale provedli digitalizaci, čímž se ušetří mnohem víc než z celého EET. Tahle vláda byla velmi výkonná v těch silových řešeních, zakleknout a šmírovat. Já to panu Babišovi ani nevyčítám, protože on totéž dělal v 80. letech, v 90. letech a dělá to i teď, takže já mu to moc nevyčítám,“ konstatoval politik.

Babiš okamžitě přešel do protiútoku. „Pan Okamura, to je taková mužská Jana Bobošíková v naší politice. On chtěl do politiky kvůli osobnímu prospěchu. Nejdřív za ním stál Vít Bárta a navíc pan Okamura neuvěřitelně lže,“ nebral si servítky Babiš. „On minule v debatě na Seznamu říkal, že mám nějakou směnku, což vůbec není pravda,“ pokračoval v kanonádě.

A Okamura se okamžitě ozval. „Podívejte se, my nemáme nikoho obviněného ve straně na rozdíl od vás a ani nejsem podezřelý, že jsem spolupracoval s StB, takže my jsme opravdu v trochu jiné pozici. Vy jste v tý sněmovně ani nebyl, protože máte účast pod padesát procent,“ vrátil úder Okamura. Poukázal mimo jiné na to, že když už Babiš ve sněmovně byl, vůbec nehlasoval pro zákony o referendu, které předkládalo SPD. Jen se tváří jako příznivce referenda, ale ve skutečnosti jím není.  

Babiš Okamurova slova odmítl.

Moderátor přešel na otázky okolo uprchlické krize.

My odmítáme kvóty a další jako nesmysly z Bruselu, rozčiloval se Babiš

„My zásadně odmítáme kvóty a další jako nesmysly z Bruselu. Je potřeba, aby někdo z České republiky vystoupil a přednesl návrh, ale nikdo žádné řešení nepředložil. My to řešení máme, my chceme řešit migrační krizi mimo EU, je potřeba řešit situaci v Sýrii i v Libyi, je potřeba nastavit nový Marshallův plán, aby se ti uprchlíci vraceli domů,“ konstatoval šéf hnutí ANO.

Okamura prozradil, kolik uprchlíků podle jeho názoru pochoduje Českem. „Pouze za první tři měsíce tohoto roku pochytala policie 1 300 migrantů, kteří tady pobíhali, to jsou ti mladí muži, a my vůbec nevíme, odkud jdou, my požadujeme posílení bezpečnosti... Váš ministr Pelikán ještě před dvěma lety vyzval muslimské migranty, aby žalovali Českou republiku,“ křičel Okamura ve studiu.

Farský zdůraznil, že musíme pomáhat uprchlíkům utíkajícím ze zemí postižených válkou. Přece nenecháme ty děti a rodiče umírat a nepodáme jim pomocnou ruku. A pak jsou tady ekonomičtí migranti, kterým nemáme povinnost pomáhat.

Uprchlická krize podle Babiše nepůjde vyřešit bez amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina. A pak tu jsou ty problémy mezi Ruskem a Ukrajinou. „To si pak musejí vyřešit oni mezi sebou, my tady máme dost vlastních problémů,“ konstatoval Babiš.

Když dostal otázku na Krym, Babiš konstatoval, že ruská anexe Krymu je nepřijatelná. To byl snad jediný bod, kde se shodli Babiš s Farským. Farský všem divákům připomínal, že i my jsme byli okupovanou zemí, a to hned několikrát, a také by se nám nelíbilo, kdyby o nás někdo tehdy mluvil tak, jako o Krymu mluvil prezident Zeman.

Okamura konstatoval, že SPD myslí hlavně na Česko. „My nejsme ani proruští, ani pročínští, ani proameričtí. My jsme prostě pro Českou republiku. A my jsme kvůli sankcím už podruhé přišli o ruské trhy, poprvé to bylo za Havla,“ řekl Okamura. Posléze se zastal prezidenta Zemana a konstatoval, že Zeman na půdě Rady Evropy jen popsal faktickou situaci na Ukrajině. „Pan prezident jen řekl, že se s tou situací na Ukrajině nedá nic dělat, což je v podstatě pravda. Vy to asi nevíte, ale na Ukrajině je zkorumpovaná profašistická vláda,“ řekl ještě.

Nakonec pánové svedli slovní bitvu o zemědělství. Tady Okamura s Farským pálili do Babiše a poukazovali na to, že velké zemědělské podniky dostávají příliš mnoho dotací, když by je měly dostávat malé podniky. „Ale prosím vás, pánové tady tomu vůbec nerozumí, ani jeden, dotace jsou na hektar,“ bránil se Babiš. Pokud někdo zničil soběstačnost země, tak to podle jeho názoru byl Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…