Je to venku. Za pádem Karolíny Peake byla žárlivá Nagyová a kšeft v ODS

23.05.2014 9:20

Policejní vyšetřování v kauze bývalé vrchní ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (dnes Nečasové) přineslo vysvětlení, proč byl konec Karolíny Peake v čele Ministerstva obrany tak rychlý. Z výpovědí a odposlechů vyplynulo, že v jejím pádu měla prsty právě Nagyová, dnes manželka tehdejšího předsedy vlády Petra Nečase. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Je to venku. Za pádem Karolíny Peake byla žárlivá Nagyová a kšeft v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Karolína Peake se 12. prosince 2012 stala ministryní obrany. Mezi prvními, se kterými jednala po svém nástupu do úřadu, byl také tehdejší první náměstek Vlastimil Picek. Toho Peake během několika hodin vyhodila a kromě něj i ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta, shrnuje server.

Tímto svým krokem si ale nová ministryně popudila tehdejšího premiéra Petra Nečase. „Setkala jsem se s pro mne nečekaně silnou až hysterickou reakcí premiéra, který na mne několik minut křičel do telefonu," řekla Peake na policii. Během výslechu prý připustila, že byla chyba nekonzultovat personální změny právě s Nečasem a Janou Nagyovou.

Peake podle Aktuálně.cz do policejního protokolu uvedla, že se s bývalou vrchní ředitelkou Nečasova kabinetu vídala výjimečně. Nagyová zřejmě neměla Peake v oblibě, dokonce na ni žárlila. To dosvědčuje záznam hovoru z 12. ledna 2013, na němž Nagyová svého partnera obviňuje z údajného vztahu s Peake.

Jmenování Peake byl kšeft

Nečas vše popřel, ale během hovoru řekl, že „její jmenování byl kšeft, který dohodl kvůli ODS a ve skutečnosti to dohodl Kuba (exministr průmyslu Martin Kuba)" a že „Peake nemilosrdně z obrany vyrazil, tak jak se spolu domluvili".

Peake prohlásila, že ji Nečas nutil k rezignaci a chtěl, aby Picka i Bulanta vrátila zpět do funkce. Nagyové podle bývalé ministryně také vadilo, že ji neinformovala o důležitých věcech, jako například o svém rozhodnutí opustit Věci veřejné. „Ona mi sama řekla, že jestli mám ve vládě normálně fungovat, měla bych své kroky konzultovat s premiérem Nečasem, ale vždy jejím prostřednictvím," cituje server slova, která uvedla Peake do protokolu.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…