Je to závažné, řekl šéf sněmovního podvýboru k cenzuře mailů. Uvítal bych, kdyby dorazil pan nebo paní Bakala, dodal policejní exprezident

02.05.2018 15:14

Již koncem minulého roku vyšlo najevo, že freemailové služby vydavatelství Economia, které „vede“ podnikatel Bakala, blokují e-maily, jež obsahují odkazy například na hojně navštěvovaný server ParlamentníListy.cz. Mail, který byl odeslán z mailové schránky vydavatelství Economia a obsahoval odkaz na zmíněné médium, zkrátka nedorazil.

Je to závažné, řekl šéf sněmovního podvýboru k cenzuře mailů. Uvítal bych, kdyby dorazil pan nebo paní Bakala, dodal policejní exprezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Asociace nezávislých médií, které předsedá bývalý policejní prezident Stanislav Novotný, si stěžovala novému sněmovnímu podvýboru pro svobodu slova a média, který vede Leo Luzar. Informoval o tom pořad Newsroom ČT24.

„Je to docela závažné zjištění, pokud opravdu dochází k tomu, že člověk posílá svůj mail a předpokládá, že dojde, a jestliže mu přijde i potvrzení, že mail došel, ale přitom se někde cestou ztratí, je docela závažné,“ řekl v pořadu předseda podvýboru pro svobodu slova a média Leo Luzar.

Na jednání byli podle Luzara pozváni i zástupci tiscali.cz a centrum.cz, kteří ale nepřišli. „O žádném jednání jsme nevěděli, nikdo nás nepozval,“ sdělili pro Newsroom ČT24 zástupci zmíněných stránek Tiscali.cz a Bakalova Centrumu.

O vysvětlení se pokusil alespoň zaměstnanec v minulosti známé firmy Tiscali Petr Poláček. „Provozovatel neblokuje obsah v e-mailech na základě obsahu. Nelustruje, zda obsah mu přijde závadný či nezávadný na základě svých politických názorů, ale čistě jenom podle toho, jestli daná doména rozesílá spamy,“ řekl v pořadu zmíněný zaměstnanec.

„Ale tím si pánové moc nepomohli. Mohou být přizváni jako svědci a budou muset přesvědčit orgány činné v trestním řízení, že bez jejich vědomí firma Excello šmírovala maily. To by přece bylo velmi zábavné. Lidé bez právního vědomí na sebe budou házet špínu jak při wrestlingu. Hoši z Tiscali a Economie ovšem nechápou, že toto není cirkusová hra. Na jednání podvýboru by však měli být spíše majitelé firem. Neměli by se zbaběle schovávat za své zaměstnance. Uvítal bych například, kdyby na jednání dorazil pan nebo paní Bakala,“ řekl naší redakci policejní exprezident Novotný.

„K filtraci e-mailových zpráv z určitých adres došlo na straně poskytovatele antivirového řešení. Na naši žádost bylo toto omezení pro uživatele našich freemailových schránek odstraněno,“ dodal Roman Latuske, generální ředitel Economie.

Jiří Čermák, místopředseda představenstva a technický ředitel společnosti OUR MEDIA, která mimo jiné provozuje ParlamentníListy.cz, navíc konstatuje: „K blokaci mailů na základě zmínky o ParlamentníListy.cz dochází, přes tvrzení pana Latuske, i nadále – a to dokonce i u uživatelů, kteří si odesilatele ve své freemailové schránce od Economia explicitně označí jako důvěryhodného (tzn., že od něj přijímat poštu chtějí) – což jsme si ověřili prakticky. Co se týká poskytovatele antivirového řešení, VirusFree nadále blokuje maily na základě pouhé zmínky o webu ParlamentníListy.cz, což nemá s antivirem nic společného (PL nespamují, ani na nich nikdy nebyl zjištěn malware nebo podobný nežádoucí kód). A blokování na základě zmínky zpravodajského média považuji (nejen já) za závažné porušení všech principů svobodného přístupu k informacím. Zejména tedy ústavního práva na dodržování zásad Listiny základních lidských práv a svobod, dále dodržování síťové neutrality (více ZDE). V současné době jsme podali na poskytovatele antivirového řešení, protože s námi odmítá věcně komunikovat, předžalobní výzvu a připravujeme žalobu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…