Jeden portál a dva různé titulky. Novinář se směje: Jsem zvědav na ty Kroupovy ukryté důkazy

06.05.2021 21:59

Média se tento týden snaží rozklíčovat otazníky kolem plánované cesty do Moskvy ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). I když některá média získají stejné výpovědi od stejné osoby, svým čtenářům je však podají v opačném znění. Jedné takové nesrovnalosti si všiml novinář Petr Kolář u serverů Novinky a Seznam Zprávy, když zveřejnily odpovědi ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Jana Berouna pro Českou tiskovou kancelář.

Jeden portál a dva různé titulky. Novinář se směje: Jsem zvědav na ty Kroupovy ukryté důkazy
Foto: army.cz
Popisek: Jan Beroun, ředitel Vojenského zpravodajství

To, jak Novinky a Seznam Zprávy dnes do jisté míry protichůdně informují o výpovědi Jana Berouna, bylo do očí bijící na serveru Seznam, kde obě média publikují své zpravodajství. Seznam Zprávy ve svém titulku oznamují, že "Šéf tajné služby popřel Hamáčkovu verzi o kamufláži", což přihrává spíše k původní verzi reportéra tohoto webu Janka Kroupy. Jen o kousek níž na té samé stránce Novinky píší "O výměnném obchodě s Moskvou se nemluvilo“.

Jedna informace v dvojím podání; to zarazilo komentátora Petra Koláře, který na věc upozornil na svém facebooku. Způsob, jakým média v tomto případě s výpovědi Berouna operují, mu připomněl vaření kuchařského experimentátora Jirky Babici. „Jirka Babica by možná řekl: Když nemáte jabka, dejte tam hrušky. A když nemáte hrušky, tak tam nedávejte nic!“ dodal novinář.

Podle ČTK ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na propírané dubnové schůzce debatovalo o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19, Sputnik V. Na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová (ODS).

K tomu Kolář pak zmínil, že vyšlo najevo, že pardubickému hejtmanovi Martinovi Netolickému (ČSSD) volali ze Seznamu až včera, a že si je pro jistotu také nahrával. „Jsem strašně zvědav na ty důkazy ukryté na tajném místě, jak o nich mluvil Jirka Kubík v televizi. Ale spíš bych řekl, že teď spolu s Kroupou čekají na příjezd Steinerovy divize,“ dodal Kolář závěrem.

Netolický dnes uvedl, že se sešel s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem 15. dubna dopoledne na ministerstvu vnitra a mluvil s ním i o jeho záměru jet do Moskvy kvůli ruským vakcínám Sputnik V. Vrbětice s tím podle něj ale nesouvisely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…