Jeden svět na školách: Pavel mezi středoškoláky dostal 86 procent

20.01.2023 10:01

Druhé kolo studentských prezidentských voleb jednoznačně vyhrál generál Petr Pavel, volilo by ho téměř 86 % středoškoláků, Andreji Babišovi by dalo svůj hlas zhruba 14 % studentů. V prvním kole si školáci zvolili za hlavu státu Danuši Nerudovou, dnes již neúspěšnou prezidentskou kandidátku. „Studentské hlasování znovu ukázalo, že Andrej Babiš se přízni nejmladší generace netěší,“ uvádí organizátoři voleb.

Jeden svět na školách: Pavel mezi středoškoláky dostal 86 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Někdejší premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se přes 20 procent dostal těsně jen ve Zlínském a Ústeckém kraji. Pavel si nejlépe vedl v Libereckém kraji, kde by ho volilo 92 procent středoškoláků. V jižních Čechách pak byl těsně pod 90 procenty.

„Studentské hlasování znovu ukázalo, že Andrej Babiš se přízni nejmladší generace netěší,“ říká ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách (JSNS) společnosti Člověk v tísni a iniciátor tzv. voleb nanečisto“.

„Vítězství Petra Pavla v druhém kole studentských prezidentských voleb je drtivé,“ uvádí pro Seznam Zprávy Karel Strachota, Pavel si hůře vedl na odborných učilištích, ale i tam se ziskem 66,7 procenta nad svým soupeřem vyhrál. Na gymnáziích získal 89,7 procenta a na středních odborných školách pak 83,2 procenta.

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Zájem byl letos rekordní, celkem se přihlásilo 530 škol. V prvním kole zaslalo v řádném termínu agentuře Kantar ke zpracování výsledky hlasování 504 škol, ve druhém kole 350 škol. Platný hlas v prvním kole odevzdalo 76 136 studentů, ve druhém kole 52 930 studentů.

V 1. kole studentské volby vyhrála ekonomka Danuše Nerudová, která od středoškoláků získala 54,1 procenta hlasů. Prezidentkou by se tedy stala už po prvním kole voleb. Druhý se mezi studenty umístil Pavel s 25,7 procenta a třetí Babiš s 9,9 procenta. Další kandidáti získali méně než pět procent hlasů.

Hlavu státu středoškoláci volili také v roce 2017, tehdy u studentů největší podporu získal nynější senátor Jiří Drahoš s 33,59 procenta hlasů. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman skončil na druhém místě s 19,95 procenta. Jako třetího v minulých prezidentských volbách studenti volili senátora Marka Hilšera, který od nich získal 13,32 procenta hlasů.

Pořadatelem studentských voleb je společnost Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS). Studentské volby podle jsou podle organizátorů rozsáhlým projektem, v jeho rámci se při různých aktivitách a debatách studenti seznamují se základními principy demokracie, volebním systémem Česka nebo s pravidly financování předvolebních kampaní.

Je to více než 21 let, co nezisková organizace Člověk v tísni rozjela svůj projekt Jeden svět na školách, který má „přispět k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe“. Za peníze Evropské unie, Velvyslanectví USA nebo Googlu tak organizace provozuje „vzdělávací program“, který zásadně ovlivňuje podobu vzdělávání českých žáků.

Z Jednoho světa na školách se za dvacet let stala ohromná fabrika na informace, která kromě přednášek nabízí učitelům připravené materiály nebo na míru připravené „audiovizuální lekce“. Celkem prý materiály od Člověka v tísni odebírá na 3800 českých škol. Materiály mají široký záběr, neboť „reagují na situaci ve společnosti a aktuální výzvy u nás i ve světě“.

Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS), který má přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů, pořádá Studentské volby již po čtrnácté. Jejich výsledky již dříve shrnuly ParlamentníListy.cz. Jak sám šéf programu Karel Šrachota říká „studentské volby se staly součástí předvolební kampaně“. Mládež podle něj „ukazuje trendy“.

Volby žáků a studentů starších patnácti let probíhají obdobným způsobem jako volby skutečné. Studenti si sestaví volební komise, připraví volební místnost a volí z reálně kandidujících stran a hnutí.

Studentské volby probíhají několik týdnů před skutečnými volbami a výsledky Člověk v tísni zveřejňuje obvykle v době vrcholící předvolební kampaně, takže mohou ovlivnit i rozhodování skutečných voličů. Poprvé studenti v rámci akce Člověka v tísni volili před sněmovními volbami v roce 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proto to účelově dělají ty studentské volby!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZasypal 1 , 20.01.2023 11:16:32
Nad Pavlem by je ještě vyhrála Nerudová!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…