Jedná předsednictvo ČSSD. A začalo se vzájemnými výpady

27.10.2013 16:12

Předsednictvo sociální demokracie jedná o výsledku předčasného hlasování, který je uvnitř strany vnímán jako neuspokojivý, a dalším povolebním vývoji. Zdroj agentury jednání, které přišlo po mediální přestřelce mezi předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a druhým mužem ČSSD Michalem Haškem, charakterizoval jako bouřlivé. Očekává, že bude velmi dlouhé.

Jedná předsednictvo ČSSD. A začalo se vzájemnými výpady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Napjatou atmosféru ve vedení sociální demokracie, která v sobotu skončila s nejhorším volebním výsledkem od vzniku samostatné České republiky, dokládají i slovní střety před začátkem zasedání. Podle fotoreportéra ČTK na sebe před Lidovým domem pokřikovali například neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Dienstbier a místopředseda strany Zdeněk Škromach. Ten dával svůj názor velmi hlasitě najevo i na zasedání předsednictva.

"Určitě budeme diskutovat v reakci na ten hubený volební výsledek sociální demokracie, současně také předpokládám, že bude schválen vyjednávací tým," sdělil dnes svá očekávání od schůze širšího vedení strany Sobotka, který chtěl spolustraníkům navrhnout svolání volebního sjezdu na březen.

"Já očekávám, že dnešní předsednictvo je právě o tom, že začneme diskutovat o volebním výsledku, o dalším vyjednávání," uvedl zase Hašek. Dnes řekl, že kdyby byl předsedou sociální demokracie a dostal ve volbách 20,5 procent, oznámil by rezignaci. Sobotka jej následně obvinil z alibismu.

Že by schůze členů nejsilnější parlamentní strany mohla přinést i personální změny, dnes v pořadu Otázky Václava Moravce nepřímo naznačil prezident Miloš Zeman, když řekl, že sestavením vlády pověří toho, koho mu doporučí předsednictvo ČSSD. Čtyřiatřicetičlenné širší vedení sociální demokracie, v němž nemá nikdo jasnou převahu, přitom již dříve doporučilo Sobotku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…