Jednání zastupitelstva Zlínského kraje se proměnilo v pořádnou přestřelku. Došlo na plán nové krajské nemocnice

09.04.2019 21:37

REPORTÁŽ „Bavíme se o jedné variantě, a kdo ji nechce, je blbec.“ K plánu jedné z nejmodernějších nemocnic na světě nepřistoupili všichni s nadšením. I když na zastupitelstvu Zlínského kraje znělo hurá do toho, zastupitelé rozhodnutí odložili. Jednání vyostřila roztržka s pozvaným hostem, známým vysokoškolským pedagogem Miroslavem Ševčíkem. Ten totiž od premiéra Andreje Babiše slýchá jiné věci, a proto tvrdě káral nejen poslance ANO. Senátor Ivo Valenta zdůrazňoval ekonomickou stránku věci. Hejtmana Jiřího Čunka rozčílilo, že se o zlínské nemocnici baví i v Poslanecké sněmovně. „Aby se do toho pletli předsedové stran v Praze, co my si tady uděláme za naše peníze, aniž bychom počítali se státním rozpočtem? To mi přišlo za hranou.“

Jednání zastupitelstva Zlínského kraje se proměnilo v pořádnou přestřelku. Došlo na plán nové krajské nemocnice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jednání o Nové krajské Baťově nemocnici na zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje 8. dubna

Nabitý sál očekával klíčové rozhodování o budoucnosti nové krajské nemocnice ve Zlíně. Ještě než se zastupitelé dostali k rozhodování, vyjasňovali si termín zasedání. „Co vedlo Radu Zlínského kraje, že svolala zastupitelstvo o sedm dní dříve?“ žádal vysvětlení hned na začátku jednání krajský zastupitel a krajský předseda Soukromníků Michal Dvouletý. „Důvod je, abychom rozhodnutí o nové nemocnici co nejméně zdrželi,“ reagoval hejtman s tím, že nechce, aby komukoli bylo vyčítáno, že jsou vyhazovány peníze za opravy původního zdravotnického zařízení.

Pak už přišly na návrh Dvouletého na řadu zprávy o činnosti výborů, které ale, jak vyplynulo z prezentace jejich předsedů, většinou nepřijali k nové krajské Baťově nemocnici žádné usnesení.

Nová nemocnice, hurá do toho!

Jednání o tom, zda stavět na zelené louce, nebo ne, začalo prezentací týmu, který celý projekt připravuje. Celkově bude stát téměř osm miliard a počítá se s realizací do června 2025. Vedoucí projektu Martin Šamaj v souvislosti s investičním záměrem připomenul: „Stále platí: vybudovat nový infrastrukturální nemocniční park, který by nahradil kompletně areál Krajské nemocnice T. Bati, minimalizovat dopady do chodu původní nemocnice. Nabídnout novou, ale jinou nemocnici. Nemocnici, která bude přinášet nové procesy.“ Připomenul také plán kooperace s ostatními zdravotnickými zařízeními v kraji. „K dnešnímu datu je to 322 dnů, kdy se na projektu pracuje,“ dodal a přidal přirovnání o narození dítěte. „Minimálně my všichni máme zájem, aby došlo k porodu tohoto dítěte. Porodu, který nebude protahovaný, bude úspěšný a dítě nebude přidušené. Tak hurá do toho!“ vyzval svižně a optimisticky Šamaj.

Doplnil ho ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek, který ujistil, že napojení dopravy v souvislosti s novou nemocnicí nebude žádný problém a provoz se bude dobře doplňovat. Předložen byl investiční model. „Počítáme s vlastními zdroji a s vlastním úvěrem nebo úvěrem, který si vezmeme. S dalšími dotačními penězi v tomto projektu teď nepočítáme. Vše ostatní bude plus, pokud se to podaří,“ podotkl hejtman Jiří Čunek. Prezentovány byly také informace o tom, jak dobře je připraven Zlínský kraj na budoucí investici. Myšlenku podpořil i vysokoškolský pedagog, bývalý ředitel Liberálního institutu, docent Miroslav Ševčík. Vyzvednout nutnost a význam stavby nové nemocnici v Malenovicích přišla také řada renomovaných lékařů, profesorů a znalců z oboru.

Zdravotnické okénko skončilo. Pajonk byl proti

Po několikahodinové prezentaci už někteří zastupitelé měli výhrady vůči odborným vyjádřením a vystoupení Tomáše Šálka, primáře oddělení klinické biochemie, přerušil Tomáš Pajonk. „Dostal jsem pozvánku na jednání krajského zastupitelstva. Zatím jsme na semináři, přijde mi ten přístup zvláštní.“ Čunek zmínil, že někteří zastupitelé by rádi slyšeli komentáře odborníků. Jenže zastupitel připomenul, že se všech akcí kraje poctivě účastní, už toho slyšel dost a přitvrdil: „Je to podle mě na hraně jednacího řádu.“

Teprve pak se dostal ke slovu primář Šálek, který využívá zahraničních zkušeností a měl možnost navštívit prestižní nemocnice v Británii. „Dnes je laboratorní medicína v Baťově nemocnici roztříštěná. Je problematické posílat vzorky do různých míst nemocnice,“ podotkl. „U tzv. křehkých lidí, jak se dnes mezinárodně nazývá, dělat jim opakovaně odběry, víte... vysiluje je to...,“ dodal. 

Gazdík a STAN mají jasné politické stanovisko

Diskusi otevřel poslanec a krajský radní Petr Gazdík. „Chtěl bych se politicky vyjádřit. Předpokládám, že další kolegové budou následovat. Politické stanovisko hnutí Starostové a nezávislých ke stavbě nové nemocnice: pro nás je hlavní prioritou zajištění dostupné akutní péče pro všechny občany Zlínského kraje. Z prezentace jasně vyplývá, že stavbou nové nemocnice se pro všechny občany Zlínského kraje stane péče ještě dostupnější a výrazným způsobem se její kvalita může zlepšit,“ uvedl Gazdík s tím, že STAN také požaduje zlepšení personální politiky a komunikace se zaměstnanci Baťovy nemocnice. „Každý, pokud nebude politikařit, musí selským rozumem zkonstatovat, že výstavba nové Baťovy nemocnice je ten nejekonomičtější a nejlepší model, jak dál zachovat dostupnou akutní péči pro všechny,“ dodal.

ANO má také stanovisko: Ne

Rychle reagoval poslanec ANO Pavel Pustějovský, který zmínil, že veškerá diskuse hostů, kterou všichni slyšeli, počítá se dvěma variantami, a to buď rekonstrukce, nebo nová nemocnice, ovšem další varianty nebyly brány v potaz. Výhrady měl k financování. „Pan Ševčík komentoval, v jak dobré kondici kraj je. Vůbec nepolemizoval nad věcmi, o kterých ekonom zpravidla polemizuje. Co když se změní vstupy? Co když přijde nějaký mimořádný stav?“ pokládal otázky. Zajímal by ho také názor představenstva jiných nemocnic, kde se budovy opravují. A zmínil, že je vyvíjen tlak na preferování jedné varianty. „Za hnutí ANO jsme čekali do poslední chvíle, jestli nepřijde nějaká zásadní informace, ale ta nepřišla. Je to uspěchané. Nebudeme pro bod hlasovat,“ vysvětlil.

Poslanec Pavel Pustějovský na jednání zastupitelstva. Foto: Daniela Černá

Lepší už to nebude. Může se změnit vedení kraje

Bývalý hejtman Stanislav Mišák pak žádal vypracování oponentního posudku od fundovaných odborníků. „Kdo má jiný názor, neměl být vnímán jako nepřítel,“ apeloval. „Zvažme, přibrzděme, dejme tomu čas,“ podotkl. Čunek v reakci ale upozornil, že lepší doba na stavbu nemocnice už nebude.

A do debaty se přihlásil zastupitel Tomáš Pajonk. „Jak je vše podáno v prezentaci, je všechno super, zalité sluncem,“ uvedl Pajonk. „Jediné zásadní riziko, které bylo prezentováno, je, že bude jiné vedení kraje. To mi přijde účelové, nerozumím tomu,“ podotkl. Nutnost velké investice je sice jasná, ale mělo by být vybráno nejlepší řešení. „Chybí koncepční příprava. Pořád uvažujeme jen ve dvou variantách. Bavíme se o jedné variantě, a kdo ji nechce, je blbec. Takto situace nestojí,“ uvedl s tím, že trvá na oponentním posudku.

A Pustějovský se vracel k financování. „Financovat bude kraj, ale splácet nájem bude Krajská nemocnice T. Bati. Dnes generuje 25 milionů zisku, má 200 ml. ztrátu z minulých let a její hospodaření se zatíží 230 miliony. To opravdu na prodeji chlebíčků v bistru nebo na parkovacím domě nedoženeme,“ podotkl a nadhodil, že celá investice nakonec může stát daleko víc, s odkazem na projekt nemocnice ve Vídni, který měl stát původně 900 ml. eur a dnes stojí 1,4 mld., přičemž se realizace prodloužila o tři roky. „To je fakt,“ podotkl Pustějovský.

Čunek si neodpustil poznámku: „Zítra tam jedu.“ Poslanec ANO si ale trval na svém a žádal podrobnější informace také o dopadu na ostatní nemocnice. „Studii jsme se snažili udělat co nejpřesnější teď. Pak jde o to, jestli odhad výnosů je správný,“ reagoval Čunek s tím, že je vše dobře ověřeno.

Valenta: Krásný příběh, ale co ekonomika?

Do debaty se přihlásil senátor Ivo Valenta, který zmínil, že rekonstruovat je složité a možná i dražší a novou nemocnici by si jistě všichni přáli, ale... „Celý příběh je krásný, ale má největší nedostatek v ekonomice, v obhajitelnosti financování a splácení. Plně se v některých bodech ztotožňuji s panem Pustějovským, který se dobře ptal a nedostal odpověď. Dotkne se to dalších okresních nemocnic? Tyto okresní nemocnice mají dlouhodobé plány, rekonstruují, rozšiřují, berou si úvěry, vytvářejí zisky. Jakou garanci dokáže kraj dát nám všem a nemocnicím, že jim budoucí zisky nevezme, když se ekonomika propadne? Nemocnice, ať je to Uherské Hradiště, Kroměříž nebo Vsetín, se chtějí rozšiřovat, modernizovat. Nebudou to malé investice. Počítá kraj s tím, že když ekonomika nepůjde, že jim dokáže pomoci s financemi? Vytváří si kraj nějaké rezervy i pro tyto nemocnice a nejen pro krajskou nemocnici? Ekonomika půjde dolů. Chyběl mi u pana Ševčíka pohled na tuto situaci,“ uvedl Valenta. „Z jakých prostředků bude kraj splácet, když nebudou výkony?“ apeloval na vytvoření prognózy.
A přidal i dotaz o dvou pozemcích, kde bylo licitování o jejich výkupu příliš dlouhé.

Čunek: Nemáme lepší příležitost, než je dnes

Hejtman zmínil, že už je pouze jeden problematický pozemek, bez kterého se lze obejít. „Nepovažujeme za problematické pozemky církve a města,“ dodal. Čunek pak uvedl, že byl zpracován výhled na další léta, a způsob financování rekonstrukcí dalších nemocnic v kraji pak popisovali krajští úředníci. Čunek ujistil, že stát nesnižuje prostředky, které jdou do zdravotnictví, a příjmová stránka financování snad nemůže být ani lépe zpracována. „Máme 2,3 mld., které chceme dát do projektu, a tím ho nastartovat. Zároveň chceme dělat ostatní aktivity. Pak tu máme příjem příštího roku a příští rok nebude nějaké drama,“ popisoval hejtman. „Stejně nám nic jiného nezbude. Čekáním jen vyhodíme stovky milionů korun do oprav, ale nic tím nezměníme. Něco udělat budeme muset. Čekat na lepší příležitost, než máme dnes? Nemáme lepší příležitost, než je dnes,“ uvedl Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ale, ale, pane Pustějovský, co by na to řekl premiér

Pak hejtman požádal o doplnění svého náhledu docenta Ševčíka. „Jak jsem tady zmínil, když jsem srovnával poklesy v průmyslové produkci, případně ve stavebních pracích, že mohou být významnější… zdravotnictví se to netýká. To je veřejný statek. Ve veřejném zdravotním systému má zájem jak stát, tak všichni další zřizovatelé a provozovatelé nemocnic. I kdyby došlo k poklesu, a musíme to vztahovat k HDP, neprojeví se to tím samým poklesem ve zdravotnictví,“ vysvětloval Ševčík. „Jsem trochu konsternován z toho, že já na centrální úrovni… pan Babiš přednáší u nás na fakultě a slyším, jaké má záměry. A slyším od představitele ANO…,“ hovořil Ševčík. Podklady jsou podle něj jasné. „Buď se rozhodněte, budeme rekonstruovat, investovat peníze do starého, nebo postavme nové. Opakovaně jsem řekl ve svém projevu, to je vaše politické rozhodnutí. Jsem bytostně přesvědčen, že i kdyby se vypracovalo x znaleckých posudků, stejně se rozhodnete pro stavbu nového,“ uvedl.

„Překvapuje mě malá zodpovědnost vůči občanům,“ káral dál zastupitele. „Co podrobnějšího byste chtěli vědět? Já jsem se s tím materiálem seznamoval. Nevím, co by tam mělo být dál,“ uvedl s tím, že rizika jsou vždy a všude. Vyzval, ať si zastupitelé spočítají, kolik nákladů bude spojeno s čekáním na rozhodnutí. „Jsem překvapen, sociální demokraté se k tomu takto staví… nejsem politik, já to můžu říct… ještě více jsem překvapený postojem ANO. Pan premiér říká něco o národním investičním plánu, což je v podstatě tento projekt, super, a teď tu slyšíme od představitelů ANO něco úplně jiného,“ divil se Ševčík.

Docent Miroslav Ševčík při diskusi. Foto: Daniela Černá

Poslanec Pustějovský se ohradil a přidal úvahu o tom, že Ševčík už není ekonom, ale také politolog. „Ano, my máme nějakou zodpovědnost. Vy jste jako host přišel podporovat novou nemocnici, což děláte. Některá vaše vystoupení jsou za hranou.“ Docent Ševčík požadoval konkrétnější odpověď: „Co bylo za hranou?“

Pozor, to o nás chtějí rozhodovat Babiš, Fiala nebo Výborný? Ani náhodou

Roztržku rozsekl hejtman Čunek, když přidal svůj zajímavý postřeh. „Zavolal mi nový předseda lidovců a ptal se mě, jestli nepotřebuji nějak pomoct. Tak jsem se ptal, že jestli jsou peníze, tak klidně. Říkal: tady se mluví o tom projektu, zda to ODS, ANO nebo sociální demokraté podpoří. Ptal jsem se, kde se o tom mluví? Ve Sněmovně. Pochopitelně, já jsem v Senátu, kolega Valenta taky, tady sedí další senátor. Máme tu tři poslance. A on říkal: Ne, o tom mluví předsedové stran. Tak jsem mu říkal, že děkuju a že nic nepotřebuju. Aby se do toho pletli předsedové stran v Praze, co my si tady uděláme za naše peníze, aniž bychom počítali se státním rozpočtem? To mi přišlo za hranou. To je politika. Pana docenta možná vyprovokoval kolega Valenta slovy o tom, že bývá kritický,“ hovořil Čunek. A znovu zopakoval, že spěchají se stavbou nemocnice, aby všichni ušetřili. Pak ještě položil dotaz směrem k Ševčíkovi.

„Očekával bych, že mi dáte konkrétní otázku, co dál potřebujete vědět, abyste se mohli racionálně rozhodnout,“ uvedl Ševčík. „Jste politikové, sloužíte veřejným zájmům a já vidím, že se hospodářská politika bez politiky dělat nemůže. Nejsem politolog, ale vím, že každé hospodářsko-politické rozhodnutí musí být politické, protože se přerozděluje ve vyspělých zemích téměř polovina HDP,“ uvedl Ševčík s tím, že chtěl reagovat na poznámku o tom, že přednáší politologické úvahy.

Senátor Valenta směřoval na Ševčíka další dotaz k vytvoření modelové situace, která by mohla být riziková i v kontextu vývoje ostatních zemí nejen v Evropě. Ševčík ujistil, že riziko do roku 2025 není a nemocnice poté bude generovat zisk.

Ostrá přestřelka, jak se ukázalo, neskončila, zastupitel ANO si v průběhu zastupitelstva na Ševčíkovu adresu přisadil: „Plníte roli, která vám podle mého názoru nepřísluší, přísluší hejtmanovi.“

V diskusi se pak dostala ke slovu také europoslankyně Olga Sehnalová, která zmínila, že by se zastupitelé měli bavit o zdravotnictví v celém Zlínském kraji a nová nemocnice je jen část problému.

Dvouletý: Nejde o 7,9 mld., nakonec to budou jiné peníze

Zastupitel a krajský předseda Soukromníků Michal Dvouletý také podotkl: „Nevidíme na konec. Opakovaně jsme viděli čísla a grafy, co se bude dít do roku 2024, ale co bude dál, nikdo nejsme schopní predikovat. Bez ohledu na to, že všichni bychom měli rádi nový špitál, tak tohle je zásadní. Předpokládáte ve zjednodušeném ekonomickém modelu, který byl součástí studie proveditelnosti, že si Zlínský kraj vydělá na splácení úvěru zhruba 200 milionů korun z nájmu od krajské nemocnice? Kde bereme jistotu, že tyhle platby budeme mít? Všichni víme, že Ministerstvo zdravotnictví připravuje DRG Restart, úplně novou metodiku v rámci výplat, počítání úhrad za zdravotní péči, nikdo nemůžeme zodpovědně dohlédnout na to, co se bude dít za dva tři roky, když se změní systém plateb,“ uvedl. „Mně zásadně vadí, že je model postaven tak, že predikuje do roku 2040 pětiprocentní kontinuální nárůst,“ dodal. „To není 7,9 mld. s DPH, do tohoto součtu jsou započítány pozemky jen za 70 milionů, ale přece víme, že už jsme za pozemky utratili daleko více peněz. V součtu to pak budou trochu jiné peníze,“ dodal.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Čunek zmínil, že se evidentně ukazuje kolize mezi tím, jak se uvažuje v byznysu a ve státní správě.

Senátor Ivo Valenta a zastupitel Michal Dvouletý na jednání zastupitelstva. Foto: Daniela Černá

Žitníková: Opravdu, já jsem tak uklidněná

Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, vysekla zlínskému hejtmanovi poklonu. „Jezdím po celé České republice a takto připravenou prezentaci pro zastupitele jsem ještě nezažila nikde jinde v rámci ČR, ani to, aby se jednostranně všichni odborníci za váš záměr postavili. Také jsem ráda, že jsem slyšela pana docenta Ševčíka. Opravdu. Já jsem tak uklidněná, že nám ekonomicky všechno šlape, budu to moct použít při dalším jednání s panem premiérem. Jsem ráda, že nám liberální ekonom tady potvrdil, že se nemusíme ničeho obávat, že máme v podstatě peněz dost. To je také pro mě velice důležité,“ bavila Žitníková veřejnost.

Pak už vážně zmínila, že by velmi chtěla, aby lidé měli kvalitní péči, komentovala úhradové vyhlášky a pak došlo na platy. „Penta řekla, že vzhledem k tomu, že potřebují investovat v nemocnicích a potřebují nové vybavení na operační sály, sestry mají letos smůlu. A toho se obávám,“ doplnila. Má strach, že na platy sestrám už nezbude vůbec nic. „Kdybyste řekl, seženu od premiéra další miliardu a od Ministerstva pro místní rozvoj další a nemocnice si bude hospodařit s tím, co má… skutečně se obávám o zaměstnance,“ zmínila. „Zakládáme odbory?“ glosoval Čunek.  

Dagmar Žitníková na jednání zastupitelstva. Foto: Daniela Černá

Po sedmihodinovém jednání zastupitelé odložili projednávání bodu na 17. června. Krajská rada bude dál pokračovat v zadávání projektové dokumentace jen s výhradou, že pokud zastupitelstvo novou nemocnici v červnu nepodpoří, tento projekt padá.

Závěrečné hlasování. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…