Jednotné vzdělávání i sociální systém. Europoslanec ČSSD předestřel řešení pro uprchlíky

27.04.2016 22:48

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), předseda ODS Petr Fiala a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová ve středečních Událostech, komentářích České televize vysvětlovali, jak je na jedné straně možné, že Česko důsledně odmítá kvóty na uprchlíky, ale na straně druhé přijímáme první běžence, kteří k nám mají na základě kvót zamířit. Poche nabídl celoevropské řešení a Fiala se zděsil. Faltová promluvila o nenávisti.

Jednotné vzdělávání i sociální systém. Europoslanec ČSSD předestřel řešení pro uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Podle předsedy ODS Petra Fialy se znovu a znovu ukazuje, že povinné kvóty nefungují. Vždyť i ti syrští uprchlíci, kteří k nám měli být přemístěni z Řecka, z tábora odešli, aby nemuseli do Česka zamířit. „Aby sem přicházeli lidé, kteří tady nechtějí být, odejdou domů nebo do jiné země, to přece není možné. Já myslím, že to přesně ukazuje, jak jsou ty kvóty podivné a nesmyslné, a Česká republika je musí jasně odmítnout, protože to nikam nevede,“ rozohnil se šéf občanských demokratů.

Poche opakovaně připomněl, že Česká republika odmítá model povinných kvót. Pokud by k nám ti lidé chtěli přijít dobrovolně, tak by to bylo přijatelné. „Pokud by sem nějací lidé chtěli přijít a prošli by přísnou bezpečnostní prověrkou, pak nevidím důvod, proč by sem nemohli přijít,“ prohlásil. Vyzval také ke sjednocování sociálních systémů v EU, protože dokud budou evropské státy vyplácet odlišné dávky, tak uprchlíci budou odcházet tam, kde dostanou víc peněz.

V první řadě musí podle europoslance fungovat dohoda s Tureckem, ale dále i hotspoty v Řecku či v Itálii. Na třetím místě by měl podle českého europoslance fungovat jednotný azylový systém, který Evropská komise zatím nechystá. Takový systém by měl mít sociální aspekty, ekonomické parametry, ale měl by slibovat také srovnatelné vzdělání v jednotlivých státech EU.

Fiala to okamžitě označil za hrůzné evropské nápady, které je třeba důrazně odmítnout. Evropská unie musí podle jeho názoru na prvním místě hájit své hranice. Pan europoslanec žije v jiné Evropě. Vždyť v EU už se zavírají hranice, podívejme se na Rakousko. Ukazuje se, že to lze řešit na úrovni národních států a spoluprací národních států. Pomožme jiným státům, když mají problémy, ale nepřipusťme, aby vznikl stejný problém na našem území.

Poche kontroval, že plot v Brennerském průsmyku nedokáže zastavit migranty, kteří chtějí přijít dál do Evropy. Proto musíme konečně dohodnout společné evropské řešení, neboť nám všem musí být jasné, že samotné národní státy tuto krizi nedokážou vyřešit.

Ani Fiala nechtěl ustoupit ze svých pozic a zdůrazňoval, že dosavadní společné evropské plány nefungují. Ukazuje se to opakovaně, takže musíme zastavit proud migrantů a dohodnout se se státy okolo Evropy, že jim budeme běžence posílat zpět.

Nakonec politici promluvili i o útoku na kavárny s logem HateFree. Shodli se na tom, že podobné útoky jsou nepřijatelné. Do společnosti nepatří. Shodli se také na tom, že při řešení této otázky se nedostáváme k jádru věci – to jest řešení uprchlické krize.

Policie musí nenávistné útoky řešit

Magda Faltová ve druhé polovině pořadu prozradila, že jí na konci roku 2014 začaly chodit nenávistné e-maily a od té doby se to v podstatě nezměnilo. Odstartoval to prý pan Konvička a jeho kolegové, když se v české společnosti debatovalo o přijetí patnácti syrských dětí s rodinami.

Tím to ale bohužel nekončí. Dochází k útokům na ženy, které nosí šátky, ale útokům musejí čelit např. i stánky prodávající kebaby. Mladá žena má jasno v tom, že pravicoví radikálové si přestávají všímat Romů a zaměřují se na přiživování nenávisti vůči uprchlíkům. „Myslím, že je to chyba politiků, kteří nenávistné nálady přiživují,“ varovala. Podle jejího názoru je česká společnost solidární, jen si musí uvědomit, že by neměla podléhat šíření nenávisti. Na tahu je prý také policie, která by měla dát jasně najevo, že po pachatelích nenávistných činů se pátrá a po jejich dopadení přijde trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…