Jednou za rok můžete změnit gender. Návrh německé ministryně pro rodinu, už prý měl být dávno

30.07.2022 21:05

Němci si nově budou moci každý rok měnit své pohlaví (gender) a o změně již nebude rozhodovat soud. Podle nového návrhu zákona si totiž každý Němec bude moci jednou za rok dojít na matriku a nahlásit, k jakému pohlaví, resp. genderové identitě, se chce zařadit. Na výběr mají lidé v sousední zemi při výběru svého pohlaví hned trojici kolonek. Podle německé ministryně pro rodinné záležitosti Lisy Pausové (Zelení) tu takovýto zákon, založený na „sociální realitě“, měl už dávno být. „Společenský milník,“ tleskají další.

Jednou za rok můžete změnit gender. Návrh německé ministryně pro rodinu, už prý měl být dávno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Návrh nového „zákona o sebeurčení“, který představilo ministerstvo spravedlnosti a rodiny, by měl nahradit desítky let starý „transsexuální zákon“, který vyžaduje, aby transgenderové a nebinární osoby obdržely soudní příkaz a dva znalecké posudky ke změně pohlaví a jmen v úředních dokumentech.

Zákon platící již 40 let se současná německá vládní koalice, skládající se z německých sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberální Svobodné demokratické strany (FDP), zaručila zrušit již během voleb a současnou novelu nyní chce co nejrychleji uvést v praxi. Ministr spravedlnosti Marco Buschmann podle Deutsche Welle uvedl, že očekává, že vláda zákon schválí do konce roku, po čemž bude muset ještě projít parlamentem, nečeká se však příliš námitek.

Nový návrh počítá s tím, že úředně uvedené pohlaví bude možné změnit prostým vlastním prohlášením. Němečtí zákonodárci však chtějí, aby lidé toto své rozhodnutí mysleli vážně a jedno z trojice tamních úředních pohlaví si tak budou moci měnit jen jednou během každého roku. Další změna bude totiž povolena až rok po registraci první změny.

Pokud člověk požaduje i změnu pohlavních orgánů, pak se teprve bude  rozhodovat na základě odborného lékařského posudku, jako tomu bylo doposud.

U nezletilých do 14 let budou podávat prohlášení o změně matričnímu úřadu zákonní zástupci. Děti nad 14 let si již budou moci prohlášení o změně svého pohlaví podávat samy, stačí jim jen souhlas zákonných zástupců. Pokud by jejich rodiče nesouhlasili, zasáhnout má soud.

K novele se z opozice objevují výtky. Místopředsedkyně parlamentní frakce CDU/CSU Andrea Lindholzová (CSU) návrh dle Berliner Zeitungu označuje za „radikální“ a míní, že spolková vláda jde daleko za cíl boji proti diskriminaci při změně pohlaví. Dle ní je již v aktuální podobě zákon „absurdní“. Varuje, že nyní budou moci muži například chodit do dámských šaten a tělocvičny či sportovní kluby jim nebudou moci vstup odepřít. Problémy dle ní vzniknou také v rámci ochrany nezletilých.

Zásadně pak se zákonem nesouhlasí AfD. Zástupce předsedy strany Stephan Brandner k novele řekl, že „biologii nelze jednoduše ignorovat zákony“.

Přesto však zákon sklízí napříč většinou německých frakcí aplaus. Zvláště vládní partaje možnost měnit své pohlaví jedenkrát do roka vítají. Za „společenský milník“ však novelu pochvalně označuje i parlamentní tajemník poslaneckého klubu socialistické Die Linke Jan Korte.

Spolková ministryně pro rodinu Lisa Pausová (Zelení) míní, že zákon přináší svobodu pro každého Němce. „Svobodný rozvoj osobnosti, respektování soukromé sféry a ochrana před diskriminací – to jsou práva zaručená základním zákonem všem lidem. ‚Zákon o transsexualitě‘ pochází z roku 1980 a je pro dotčené osoby ponižující. Nyní jej konečně zrušíme a nahradíme moderním ‚zákonem o sebeurčení‘. Dnešek je proto dobrým dnem pro svobodu a rozmanitost v naší zemi. Zákon o sebeurčení zlepší život transsexuálů a uzná genderovou rozmanitost. Společnost je na mnoha místech dál než legislativa. Jako vláda jsme se rozhodli vytvořit právní rámec pro otevřenou, rozmanitou a moderní společnost,“ chválí Pausová.

Také německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann pronáší k zákonu podporu. „Zákon o sebeurčení se dotýká základní otázky našeho soužití: jak vážně to myslíme s ochranou osobní svobody? Ne všichni lidé se ztotožňují s pohlavím, které je pro ně zapsáno na matričním úřadě. To je součástí rozmanitosti života. Současný zákon se k dotyčným lidem chová jako k nemocným. To nemá žádné opodstatnění. Vytvoření nového zákona o sebeurčení je proto na spadnutí. Nyní se konečně pouštíme do tohoto projektu – stejně jako do mnoha dalších společensko-politických reforem, s nimiž jiní dlouho otáleli. Nejde nám o to, abychom převrátili sociální poměry naruby, ale o to, abychom naplnili hlavní slib základního zákona: slib rovné svobody a rovné důstojnosti pro všechny lidi,“ pronesl k zákonu, který umožní pro transsexuální, intersexuální a nebinární osoby také změnu rodného čísla.

Deutsche Welle však poukazuje, že mezi německými obyvateli nepanuje až taková přesvědčivá shoda, jako v politickém spektru napříč většinou partají. S odkazem na průzkum společnost YouGov, který byl proveden pro deník Welt am Sonntag, je pro nový zákon jen 46 % obyvatel, zatímco 41 % jej odmítá.

Změny pohlaví u dětí a mladistvých pak průzkum na vzorku 1796 lidí ukázal, že je proti téměř polovina Němců (48 %) a pro jen 39 %.

Dle ministryně Pausové je však nyní „více než pozdě“ a právní rámec se jen přizpůsobí „společenské realitě“.

Němci tak nyní každý rok budou mít zřejmě na výběr mezi označením se za ženu, muže či za „jiné“ třetí pohlaví, které již u našich sousedů existuje.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…