Jedovaté plyny, znečištěná voda... Akademik varuje. Ruská invaze s sebou nese i toto

04.03.2022 18:33

Akademik z Metropolitní univerzity Praha Michal Kolmaš se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zaměřil na další aspekt válečného konfliktu na Ukrajině. „Ruská invaze tvrdě dopadá na ukrajinskou přírodu,“ uvádí.

Jedovaté plyny, znečištěná voda... Akademik varuje. Ruská invaze s sebou nese i toto
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Požár jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování

„Ruská invaze na Ukrajinu již napáchala nevyčíslitelné škody jak ukrajinským obyvatelům, tak jejich městům, továrnám a majetku. Lidé ale nejsou jediní, kdo je válkou zasažen. Moderní konflikty dopadají podobnou měrou i na ty, kteří s válkou nemají co do činění; ničí životní prostředí, biodiverzitu a ekosystémy, a to nejen v místě konfliktu, ale i mimo něj. Nejinak je tomu na Ukrajině,“ poznamenal Kolmaš a věnuje se například ničení průmyslových areálů či zanášení vody či půdy těžkými kovy.

„Další škody potom vycházejí ze strategického přemýšlení o přírodě. Vojáci ničí zemi a pálí lesy, aby získali strategickou výhodu, jako tomu bylo třeba ve Vietnamu. Bránící se populace zase odstřeluje mosty, vykopává zákopy, mění toky řek, vyhazuje do povětří ropné vrty či zabíjí zvířata proto, aby útočníka zpomalila, získala lepší strategické umístění nebo zamezila nepřátelům získávat suroviny,“ uvádí Kolmaš. Moderní války pak podle něj značně negativně dopadají i na biodiverzitu.“

Ukrajina je v tuto chvíli pod vytrvalým ruským ostřelováním. Obrovské množství škod na přírodě již ovšem bylo vykonáno. Rusové první fázi svého ostřelování mířili na průmyslovou a vojenskou infrastrukturu země. Zničili sklady munice v Žitomiru či Kalynivce, bombardovali letiště a jejich zásobárny paliva v Hostomelu, Čuhujivu, Melitopolu a jinde. Tyto útoky ničily nejen instrakturu, ale zásadně znečistily vzduch, půdu i lidské příbytky. Sloupy kouře plného jedovatých plynů a pevných částic zasáhly rezidenční čtvrti a na dekády dopředu zanesly půdu i vodu v okolí,“ zmiňuje také Kolmaš a hovoří i o Černobylu či jaderné elektrárně v Záporoží.

„Čím déle bude válka trvat, tím budou tyto dopady horší. Je navíc pravděpodobné, že se ruské útoky budou časem stupňovat a budou čím dál méně mířit na strategické a vojenské cíle – ať už kvůli hrdinské ukrajinské reakci či Putinovým taktickým chybám. Je sice pravda, že válka může přinést i některé pozitivní efekty – populace některých zvířat (zejména ryb) za některých válek rostla, vegetace a zvířata si nakonec našla cestu i do lidem nepřístupných či zničených oblastí (demilitarizovaná zóna v Koreji), a některá zvířata (například vlci) se dokonce přizpůsobila i válečnému lomozu a hluku. Nicméně celkové dopady nejen na Ukrajinu, ale na celý svět budou drastické. V krátkodobém horizontu povedou k radikálnímu zvýšení vypouštění skleníkových plynů, opět se nastartují vypínané jaderné elektrárny, ruské rakety zničí další kilometry čtvereční ukrajinské půdy a oslabené vlády budou mít ochranu přírody jako poslední prioritu,“ zakončil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…