Jemu se posmívali. A Pavlova manželka tam chodila taky. „Černí baroni“ na scéně

18.01.2023 10:58 | Ze sítí

Manželka prezidentského kandidáta Petra Pavla Eva Pavlová se dostala do reflektorů až po prvním kole prezidentských voleb. A hned je kolem toho množství pochyb, otázek a dokonce mazání a přepisování jejího profilu na Wikipedii. Důvodem jsou především předlistopadová studia podplukovnice Pavlové.

Jemu se posmívali. A Pavlova manželka tam chodila taky. „Černí baroni“ na scéně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentské volby. V jeho volebním štábu bylo veselo

Když před volbami uspořádal jeden web debatu manželek prezidentských kandidátů a Roberta Nerudy, Eva Pavlová tam kromě ujišťování, že její muž vyhraje už v prvním kole, zaujala také vzpomínkami na vlastní vojenskou kariéru.

Manželka prezidentského kandidáta, který (jak si povšimla i zahraniční média) své křestní jméno v kampani vyměnil za hodnost, má sama jednu z nejvyšších armádních šarží. Je podplukovnicí v záloze. Petra Pavla poznala v armádě (dle Wikipedie konkrétně na posádkové ubytovně v Prostějově), oba působili na generálním štábu a když se v roce 2004 brali, bylo to pro oba druhé manželství.

Profil Evy Pavlové na Wikipedii se ale v posledních dnech stal jedním z nejsledovanějších i kvůli tomu, že byl několikrát přepisován. Na nějakou dobu došlo ke smazání údaje o jejím členství v KSČ a měnila se informace o jejím vysokoškolském studiu. Šlo o její studia před listopadem 1989 na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda.

Šlo o školu v Bratislavě, která připravovala pracovníky tzv. „politického aparátu“ Československé lidové armády. Přezdívalo se jim „politrukové“ a tuto důstojnickou specializaci proslavila například postava poručíka Troníka v Černých baronech.

Její absolventi získávali titul RSDr., vysmívaný jako „rozhodnutím strany doktor“. Eva Pavlová, tehdy Zelená, ji studovala v letech 1985–1990. Současně byla členkou KSČ, ze které vystoupila 20. listopadu 1989.

„Na Hrad se chystá nový první pár. Dva absolventi komunistických vojenských škol, rozvědčík a propagandistka,“ zahájila Jana Bobošíková další díl své série Aby bylo jasno. Že tento pár podporuje Fialova „demokratická“ koalice a mladí voliči Danuše Nerudové, to tu podle ní ještě nebylo.

Petr Pavel podle Bobošíkové lže a mlží o své předlistopadové minulosti. Našla jeho starší rozhovor pro časopis Xantypa, kde o svém kurzu, který nyní prezentuje jako „studium na diplomata“ hovořil tak, že měl pod krytím pracovat jako zpravodajec v „zájmové oblasti“. Tedy zhruba totéž, co o kurzu říká jeho spolužák Pavel Beneš a Petr Pavel to rozhořčeně popírá.

Pokud jde o jeho paní, bude fakt, že jako první z českých prvních dam vlastnila „rudou knížku“ tím asi nejmenším problémem.

Své členství v KSČ vysvětluje tak, že „patřila mezi naivní a nezralé lidi, kteří podlehli tlaku“.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí

Její vysoká škola byla v roce 1990 přejmenována na Vysokou vojenskou pedagogickou školu. Absolventka tedy používá titul Mgr. V rámci svých studií ale absolvovala předměty jako marxisticko-leninská filozofie, vědecký komunismus nebo Dějiny mezinárodního dělnického a komunistického hnutí.

Stejnou bratislavskou školu, už z větší části s normálním studijním programem vojenské pedagogiky, absolvoval třeba bývalý ministr školství Marcel Chládek. Tomu se novináři posmívali, že vystudoval akademii Klementa Gottwalda. U Evy Pavlové to novinářům nevadí.

Ještě zajímavější podle Bobošíkové je, že si „špiona a propagandistku“ přeje na Hradě Danuše Nerudová, prezentující se jako změna, hlas nové generace a ohledně členství svých protikandidátů v KSČ opakovaně prohlašovala, že bychom se měli posunout dál a dát prostor kandidátům, kteří už tyto problémy řešit nemusí.

Prezidentský kandidát Petr Pavel je absolventem Vojenské vysoké školy Antonína Zápotockého, jeho manželka Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda. Bobošíková si klade otázku, jak si to mladí fanoušci Nerudové slučují se svou představou „moderní společnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 18.01.2023 17:50:32
v rodině u Pavla má poslední slovo politruk a zdali doma provádí pravidelné školení z Marxismu- Leninismu? Také mě napadlo, že by mohli založit něco na způsob VUMLu a Nerudovou udělat rektorkou. Taková akademie KGAZ ( Klement Gottwald a Antonín Zápotocký), jistě v budoucnu najde uplatnění.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…