Jen 2 tisíce korun, píší noviny o letošní pomoci s elektřinou a plynem

02.08.2022 7:11

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se nejednou nechal slyšet, že on ani jeho ministři nenechají občany padnout a pomohou lidem v nadcházející energetické krizi, která se může naplno projevit především s blížícími se zimními měsíci. Teď se však zdá, že pomoc Fialovy vlády bude jen symbolická, ve výši 2 tisíce korun. Informují o tom Hospodářské noviny.

Jen 2 tisíce korun, píší noviny o letošní pomoci s elektřinou a plynem
Foto: screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie.

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně přislíbil svým spoluobčanům, že vláda nikoho nenechá padnout a že  liem pomůže s rostoucími cenami energií. Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela se zase veřejně nechal slyšet, že teprve teď je ta správná doba na to využít energetického tarifu a opravdu lidem pomoct.

Jenže podle informací Hospodářských novin to s pomocí občanům ve skutečnosti bude trochu jinak. Alespoň tento rok.

„Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ řekl HN dobře informovaný zdroj s tím, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády.  

Tutéž informaci listu potvrdil i další nezávislý zdroj, ale pouze pod podmínkou anonymity.

Mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka k tomu Deníku řekl, že jde jen o jednu ze zvažovaných variant a ještě nebylo definitivně rozhodnuto. A jedním dechem dodal, že elektřinu využívá naprosto každá česká domácnost, takže by se sleva dostala i k lidem, kteří topí kupříkladu uhlím.

Ministr Síkela však ještě nedávno propočítával, že by každá domácnost mohla díky energetickému tarifu ušetřit až 16 tisíc korun. Teď to tedy v jedné z uvažovaných variant vypadá jen na 2 tisíce. Ceny elektřiny i plynu přitom na světových trzích letí strmě vzhůru.

Síkela lidem vzkázal, že se k nim nakonec dostanou všechny peníze, které vláda původně probírala.

„„Počítám s tím, že na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií poskytne vláda původně schválenou částku, která se nebude snižovat. Tedy 27 miliard prostřednictvím úsporného tarifu na plyn a elektřinu, 3,6 miliardy na pomoc těm, kteří vytápí v domácích kotelnách, a deset miliard na pomoc těm, kteří mají vytápění zajištěno z centrálních tepláren. Kromě toho odpustíme poplatky za obnovitelné zdroje ve zbytku letošního a po celý příští rok,“ napsal list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…