Jermanová nechápe útoky na komunisty: Ptejme se KDU- ČSL, co dělala v Národní frontě. KSČM se chová slušně

17.05.2018 11:30

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) v rozhovoru se serverem Aktuálně.cz vysvětlila, proč podporuje vládu s ČSSD a nevadí jí tolerance vlády komunisty. Ona sama takovou vládu má v kraji a tvrdí, že se jí vládne dobře.

Jermanová nechápe útoky na komunisty: Ptejme se KDU- ČSL, co dělala v Národní frontě. KSČM se chová slušně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

„Nechci se KSČM nějak extra zastávat, ale je součástí demokratického systému politických stran. Doba, kdy se dala zakázat, je pryč, nikdo v minulosti nenašel odvahu tento krok udělat. Podpora od KSČM není ta nejlepší varianta, kterou si dovedu představit. Ale vzhledem k tomu, jak se k nám staví jiné strany, je to pro nás jediná varianta, abychom konečně sestavili vládu s podporou sněmovny, která bude Českou republiku rozvíjet,“ zmínila úvodem Jermanová. 

  • Původní text ZDE.

Ona sama si ve Středočeském kraji vytkoušela koalici se STAN a s ODS, ale podle jejích slov nepřišla ani spolupráce, ani souznění. „Celý rok jsme spolu válčili, pořád jsem nacházela novinové výstupy, které vůbec neladily s tím, na čem jsme se dohodli, plus přicházely faktické problémy,“ dodala Jermanová s tím, že s ČSSD a s KSČM se jí vládne lépe, protože drží slovo. 

Svůj názor Jermanová vyjádřila i k USA a k Rusku. Podle ní je potřeba dohodnout se s oběma zeměmi. „Jsou to dvě velmoci a nemyslím si, že je dobré se přiklánět na jednu, nebo na druhou stranu. Rozhodně si nemyslím, že komunisti jsou jenom výrazně proruští a podporují jenom východní věci. Tady máme poměrně překvapivou záležitost, že když jsme projednávali celosvětové setkání Harley Davidson v Praze, tak to velmi podporovali komunisté s poukazem na to, že to vnímají jako přínos pro rozvoj turismu,“ sdělila Jermanová.

Připustila i to, že komunisté spoustě lidí zničili životy. „Ale pak se ptejme i KDU-ČSL, jejíž členové byli součástí Národní fronty. Ti v tom systému také existovali, a nic neudělali. Pak tedy rozdávejme všem stejnou kartu. KSČM je jiná strana, přestože se nedistancovala od svých minulých věcí. Většina z nich myslím minulost pochopila a chovají se aspoň na komunální úrovni velmi slušně,“ oponovala Jermanová. Závěrem pak podotkla, že nepřijatelnou stranou pro ni je SPD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…