Ještě je nás stále dost, kteří... Známá americká novinářka se stále nesmířila s volbou Trumpa

21.01.2017 9:03

Ze světa přicházejí další reakce na inaugurační projev 45. prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Zatímco novinářka Anne Applebaumová je těsně před zhroucením, Farage a Wilders neskrývají „z nových pořádků“ své nadšení.

Ještě je nás stále dost, kteří... Známá americká novinářka se stále nesmířila s volbou Trumpa
Foto: Facebook Nigela Farage
Popisek: Donald Trump a Nigel Farage

Komentář držitelky Pulitzerovy ceny a manželky bývalého polského ministra zahraničí Anne Applebaumové v deníku The Washington Post ukazuje, že americké mediální elity se s Donaldem Trumpem v Bílém domě nehodlají jen tak smířit. „Trump je nejméně populárním novým prezidentem za poslední léta. Získal o 3 miliony hlasů méně než jeho soupeř a vyhrál díky masivní podpoře ruských tajných služeb a šíření lží o Obamovi i Clintonové,“ píše v komentáři.

Applebaumová však ve svém rozhořčení a výčitkách neustává ani v dalších pasážích textu. „Cítí se velmi mocným, protože dokázal zvítězit navzdory své nepoctivosti, vulgárnosti, závislosti na sociálních médiích i nedostatku náboženské víry,“ píše americká novinářka, která před dvěma lety vystoupila v Knihovně Václava Havla. „Trump však není zdaleka prvním demagogem, který uspěl díky nabídce neuskutečnitelné národní vize,“ pokračuje.

Dvaapadesátiletá novinářka a autorka celé řady historických publikací z období studené války hledí s obavami na společné paralely vývoje ve Spojených státech a v Evropě. „Také ve Francii, Velké Británii a Německu se snaží politici díky své nacionalistické rétorice získat větší moc. S Trumpem v Bílém domě jejich sebevědomí dále poroste. Ale ještě je nás stále dost těch, kteří odmítáme jeho utopický nacionalismus a výzvy k protekcionismu,“ konstatuje odhodlaně Applebaumová.

Mnohem většího pochopení než v amerických médiích dosáhl Trump na starém kontinentu u své spřízněné duše Nigela Farage, který ještě donedávna působil v čele euroskeptické UKIP. Farage vystoupil na podporu Trumpa v jeho kampani a dokonce se ucházel o pozici britského velvyslance ve Spojených státech. Ve svých včerejších vystoupeních na Sky News i v rádiu LBC Farage konstatoval, že Trumpovo prezidenství je pro Velkou Británii velkým darem.

„Nikoli snad jen v oblasti byznysu, ale vstup Donalda Trumpa do Bílého domu především posílí naši pozici při vyjednávání s Evropskou unií. Do tří měsíců od brexitu bude uzavřena obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Velkou Británií,“ uvedl na inauguraci osobně přítomný Farage, který považuje nástup Trumpa za symbol „vzrušujících revolučních změn“ a na svém Twitteru také publikoval fotografii s odlétajícím Obamou v helikoptéře s výmluvným popiskem „Goodbye, Obama“.

Oficiální uvedení Trumpa do prezidentského úřadu vítají i představitelé euroskeptických stran. Geert Wilders novému americkému prezidentu pogratuloval na svém Twitteru a v posledních dnech vyvěsil na svém webu „nizozemskou variantu“ Trumpova oblíbeného sloganu ve znění „Make The Netherlands Great Again“. Včera mimo jiné Trumpovo vítězství Wilders oslavil společně s šéfkou Národní fronty Marine Le Penovou či vůdkyní německé Alternativy pro Německo Frauke Petry při společném setkání  v německém městě Mohuč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …