Jestli nám energie nikdo nenabídne, tak máme velký problém, objevil hejtman z Brna

22.08.2022 21:55

Kvůli potížím s nákupem energií, tedy zejména plynu, na příští rok se kraje ocitají ve vážných problémech – nemají na ně dostatek financí a nikdo jim je nechce prodat. Podle ekonoma Lukáše Kovandy panuje mezi distributory obava, že nákup nakonec nezaplatí. Premiérovi radí, aby se zasazoval o pozastavení emisních povolenek, které jsou drahé.

Jestli nám energie nikdo nenabídne, tak máme velký problém, objevil hejtman z Brna
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

„Na poplach bijí už i české kraje. Nikdo jim nechce prodat plyn. S elektřinou to není o mnoho lepší. Dodavatelé plynu v ČR se obávají, že kraje jim dramaticky navýšenou cenu nakonec nesplatí, což by zadělalo na potíže s vymáháním nemalých pohledávek,“ poukázal pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma budou kraje nuceny velmi razantně omezit jiné výdaje a šetřit. „Třeba na investice do oprav a výstavby silnic a komunikací, které financují. Rovněž třeba v krajských školách, nemocnicích či zařízeních sociální péče se bude muset vytápět na citelně nižší teplotu,“ varuje ekonom.

Původní zdroj ZDE.

Kovanda by radil, aby kvůli válce došlo k pozastavení emisních povolenek. „Vždyť smyslem povolenek přece bylo uměle zdražit fosilní energie v době, kdy byly levné. Jenže ty nyní na řadu let zdraží válka. Povolenky tak ztrácejí původní smysl. Co hůř, umocňují inflaci v EU a ztrátu konkurenceschopnosti firem z EU tváří v tvář nejen těm z Číny či Ruska. Navíc efekt války může suplovat efekt povolenek, i vnímáme-li je coby daň,“ upozornil ekonom, že to by měl řešit především premiér Petr Fiala (ODS) na půdě Evropské unie.

Hejtmani potvrzují, že situace jejich krajů je závažná. „Energie zajištěné na příští rok nemáme. Přestože soutěžíme bez stropu ceny, tak obchodníci nejsou ochotní v takovém množství, které potřebujeme, energie nabízet. Soutěžíme samozřejmě pořád dál, upravujeme podmínky, konzultujeme to tak, abychom je vypsali co nejlépe, ale jinak s tím moc schopní udělat nejsme. Když nám to nikdo nenabídne, tak máme veliký problém,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…