Jídlo si koupím, oblečení je drahé. Lidé svobodně promlouvají o katastrofální situaci na ruském Krymu

22.08.2016 10:47

Více než dva roky poté, co Ruská federace anektovala Krym a slíbila jeho dvěma milionům obyvatel lepší život, jsou obyvatelé poloostrova značně rozčarováni. Stěžují si na nárůst cen, stagnaci platů a důchodů a odliv turistů; to život na krymském poloostrově velmi komplikuje, informuje Reuters.

Jídlo si koupím, oblečení je drahé. Lidé svobodně promlouvají o katastrofální situaci na ruském Krymu
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Ruský prezident Vladimir Putin si nedávno postěžoval na to, že Kyjev na poloostrov vysílá „záškodníky“, kteří mají v popisu práce činit těžkosti krymskému průmyslu. „Místní obyvatelé ovšem tvrdí, že největší škodu způsobila Moskva svým nezájmem řešit vzniklé problémy na poloostrově,“ uvádí Reuters.

„Připojili jsme se k Rusku a v tu chvíli se o nás naprosto přestali zajímat,“ řekl dělník z továrny ve městě Armyjansk Jevgenij. „Lidé jsou naivní. Mysleli si, že jakmile se staneme součástí Ruska, všechno bude na ruské úrovni. To se stalo s cenami základních produktů, které skutečně velmi rychle vyskočily na ruskou úroveň, ovšem platy zůstaly stejné. V tom je ten problém,“ dodal.

Město Armyjansk leží nedaleko nově vytvořené rusko-ukrajinské hranice, kde se podle některých ruských médií v minulém týdnu snažili ukrajinští záškodníci poškodit tamní průmysl. Kyjev ovšem tvrdí, že k ničemu takovému z ukrajinské strany nedošlo; Moskva si prý hledá záminku pro novou „vojenskou operaci proti Ukrajině“.

Pravdou je, že údajný incident v posledních dnech naprosto opanoval krymská média, což jen odvedlo pozornost od vlastních problémů regionu, které podle jeho obyvatel potřebují být co nejrychleji napraveny.

Na druhou stranu Armyjansk nebyl nikdy prosperujícím městem. Celá čtvrtina z jeho dvacetitisícové populace je zaměstnána Krymskou chemickou továrnou, která každé ráno a odpoledne zajišťuje rozvoz svých zaměstnanců několika identickými zelenými autobusy.

Když se Krym nacházel ještě pod ukrajinskou správou, produkty a služby byly nabízeny za příznivé ceny – dělníci z továrny si mohli sem a tam dovolit i nějaké to povyražení. Poté, co v minulém roce Kyjev zablokoval dodávky zboží na poloostrov, se situace ovšem výrazně zhoršila.

„Mohu si dovolit koupit jen jídlo, oblečení je moc drahé,“ uvedl technik Pavel z továrny, který podle vlastních slov dostává 17 000 rublů měsíčně (6400 Kč). Taková částka představuje zhruba polovinu průměrné mzdy v Rusku.

„Na Ukrajině by mi to stačilo, tam jsou ceny mnohem nižší. Teď je to ovšem opravdu složité. Mzda neroste, ale ceny ano,“ uvedl.

Ruská vláda mezitím začala stavět most spojující Krym s jižním Ruskem, což by mělo pomoci vytvořit novou zásobovací trasu a snížit tak ceny konzumního zboží. Dříve než v roce 2018 se s dokončením projektu ovšem počítat nedá.

Moskva si je dobře vědoma tíživé životní situace obyvatel Armyjansku. Město již přidala na seznam tří set ruských měst, které byly klasifikovány jako „oblasti žádající si státní zásah v úmyslu diverzifikace ekonomiky“.

Rusko navíc mezi letoškem a rokem 2020 plánuje do rozvoje Krymu investovat 10 miliard dolarů. V současné době je situace obyvatel na poloostrově i nadále tristní. V květnu letošního roku byl při své návštěvě poloostrova předseda vlády Medvědev zachycen na kameru, když odpovídal na otázku jedné z penzistek týkající se nízké životní úrovně obyvatel Krymu.

„S tím, co dostáváme od ruské vlády, není na Krymu možné přežít. Ceny jsou naprosto nehorázné. Co máme jako dělat s osmi tisíci rubly, které nám dáváte?“ otázala se.

„Nemáme peníze, musíte vydržet,“ odpověděl Medvědev.

Krym výrazně utrpěl i ztrátou ukrajinských turistů, kteří na poloostrov dříve přijížděli vlakem, což nyní již není možné. Ruští turisté naopak musejí na Krym z Ruska létat, což si nemůže v Rusku dovolit každý a turistů je tak výrazně méně než dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…