Jihočeská ČSSD má nového sponzora. Jde o Grosse a Temelín, píše deník

29.03.2013 20:30

Deník Insider přináší informace o novém sponzorovi ČSSD na jihu Čech, v jejímž čele stojí hejtman Jiří Zimola. Jde o společnost Lavimont, jež straně darovala 300 tisíc korun. Její majitel Miloslav Vimr se zná s někdejším předsedou ČSSD Stanislavem Grossem, před lety spolu uzavřeli obchod. Za současným darem pro sociální demokracii se však podle deníku skrývá spíše zájem firmy o Temelín.

Jihočeská ČSSD má nového sponzora. Jde o Grosse a Temelín, píše deník
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Říkali, že je jim blízký náš názor na dostavbu Temelína, že oni ho mají stejný a že by nám rádi dali dar,“ líčí hejtman. „Zdůvodňovali to tak, že si přejí, aby Temelín byl dostavěný, protože pak mohou očekávat nějaké zakázky,“ přiznává. Dodává k tomu, že firma nabídla dar sama, prý tomu nebylo tak, že by ČSSD sháněla peníze.

Možný příští ministr životního prostředí

Zimola také připomíná, že investorem v objektu elektrárny není kraj, ale společnost ČEZ, takže nejde o svého druhu všimné. Faktem však je, že krajští politici na dění okolo Temelína určitý vliv mají. Rozhodují totiž o krajském územním plánu a na něm je závislá i elektrárna. Deník připomíná, že Rada kraje v minulosti například Temelínu vyšla vstříc, když do územního plánu zakreslila vyvedení výkonu, bez kterého by nešlo nové bloky elektrárny postavit.

Vliv Jiřího Zimoly by navíc mohl vzrůst po příštích volbách. Ve stínové vládě ČSSD zastává post šéfa resortu životního prostředí, a pokud sociální demokracie příští volby vyhraje, jak naznačují průzkumy, mohl by se Zimola stát skutečným pánem tohoto resortu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…