Jinak, než říká Zeman. Putin není šílenec, promyslel to. Cyril Svoboda už ví, co s ním

24.02.2022 12:57

Někdejší šéf ministra zahraničních věcí Cyril Svoboda se vyjádřil k aktuálním slovům prezidenta Miloše Zemana, která vyřkl k ruskému útoku na Ukrajinu. Slova Svobody přinesla ČT24. Bývalý ministr zahraničí si nemyslí, že je Putin šílenec a jedná iracionálně.

Jinak, než říká Zeman. Putin není šílenec, promyslel to. Cyril Svoboda už ví, co s ním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„S obsahem souhlasím, kromě jedné věty. Když řekl, že je to iracionální chování. To není iracionální. To je arogantní a zcela racionální chování. To je promyšlené chování. Tam není nic iracionálního. A samozřejmě, že to, co dneska řekla předsedkyně Evropské komise – že úplně stejně silné budou skutky, to znamená rozhodnutí Evropské rady dnes večer,“ zmínil Svoboda.

Podle něj je potřeba, aby Putin slyšel reakci pevného valu. „Carský režim se nikdy neshodil revolucí z ulice. Nikdy ho nezměnila nějaká duma nebo parlament, carský režim se likviduje nebo mění tím, že prostřednictvím těch, kterých car vládne, zjistí, že jsou sami ohroženi. Proto ta sankce musí tvrdě dopadnout na všechny, skrze které Putin vládne. To nemůže být pár lidí, těch lidí musí být hodně, aby zjistili, že s tím carem to nemá smysl. A potom se najde možná nějaký jiný car... Myslím si, že se nezmění mentalita Putinova, že jeho mentalita se nezmění, ta bude pokračovat dál. Že to chce tuto změnu, a proto sankce musí bolet a budou bolet na obou dvou stranách, na české nebo evropské straně, a musí bolet na straně ruské,“ dodal Svoboda.

„Souhlasím s tím, že to, co řekl Miloš Zeman před časem, zpochybňoval nebo zlehčoval závěry NATO, nebo respektive zpravodajských služeb, to byla chyba,“ podotkl také k Zemanovým slovům. 

Důležité je podle něj to, co udělá vláda. „Netrápil bych se tím, co řekl Miloš Zeman. Protože on má vliv, nebo je zajímavé to, co říká pro někoho, ale rozhoduje vláda. Pro mě je důležité, co říká česká vláda, co říká český premiér. To, co říkají ti ostatní, je třeba zajímavé, ale není rozhodující,“ poznamenal Svoboda.

Prezident Miloš Zeman v projevu mimo jiné označil Vladimira Putina jako šílence, kterého je třeba izolovat. Není to důležité, že to řekl zrovna on, kterého ráda citují prokremelská média? „Je to změna v postoji Miloše Zemana. Nicméně prezident Zeman tím vlastně zjišťuje své okolí, zjišťuje atmosféru ve společnosti a říká: Já nemůžu vlastně říct nic jiného. Je pouze reaktivní, říká: I já musím říct, že to je agrese... On dokonce řekl, že to je agrese bez vyhlášení války, to není argument. To, že se vyhlašuje válka, nedává legitimitu tomu, co děláte. Takže se mi zdá, že on říká: Tak já taky musím říkat to, co říkají ti ostatní, protože už bych vypadal blbě,“ míní Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…