Jindřich Šídlo hodnotil spor o náměstky: Střetly se dva světy. Politici jsou zvyklí na jiné jednání

24.01.2014 22:50

Současné spory ČSSD a hnutí ANO o náměstka ministra financí jsou podle komentátora Jindřicha Šídla střetem dvou světů. Andrej Babiš totiž není zvyklý na to, aby mu někdo dosazoval náměstky. A naopak političtí partneři Babiše jsou zvyklí na jiné zacházení, než jakého se jim od lídra ANO dostává. Komentátor to uvedl v pátečním vydání pořadu Události, komentáře.

Jindřich Šídlo hodnotil spor o náměstky: Střetly se dva světy. Politici jsou zvyklí na jiné jednání
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Podle Šídla Babiš nyní při své snaze, že bude řídit stát jako svou firmu, naráží na realitu. „Bude to mít dost obtížné. Jeho partneři jsou zvyklí na jiné zacházení. Je něco jiného řídit Agrofert a něco jiného je řídit stát,“ podotkl Šídlo.

V koaliční dohodě prý skutečně není žádné ustanovení, jež by koaličním stranám zajišťovalo, že budou mít na ministerstvech, které povedou jejich partneři, své náměstky. ČSSD zřejmě spoléhala na to, že tomu tak bylo vždy. Pro sociální demokracii je také současný stav novou situací. „Sociální demokraté nikdy nebyli v situaci, že by vládli s někým podobně silným, jako jsou oni. Buď vládli sami, nebo s výrazně slabšími stranami,“ konstatoval komentátor.

Podle jeho názoru se nakonec sociální demokracii podaří dosadit svého člověka na Ministerstvo financí, které je považováno za nejsilovější ministerstvo.

Komplikací pro ČSSD je také to, že volby pro ni dopadly mnohem hůř, než socialisté čekali. Kvůli tomu nemůže Bohuslav Sobotka umístit do výhodných vlivných pozic tolik lidí, kolik by potřeboval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…