Jiří Bartoška: Šití roušek? Jako za Protektorátu, kdyby lidi bojovali proti Hitlerovi lepením Karlštejna ze sirek

02.07.2020 11:41

Herec Jiří Bartoška, prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, je smutný z toho, co se teď děje v USA. Má pocit, že se tam lidi zbláznili.

Jiří Bartoška: Šití roušek? Jako za Protektorátu, kdyby lidi bojovali proti Hitlerovi lepením Karlštejna ze sirek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Jiří Bartoška

Člověk míní a koronavirus mění, mohl by si říci Jiří Bartoška, který by se jako prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za normálních okolností procházel po červeném koberci a diskutoval s hosty festivalu. Jenže koronavirus to letos zařídil jinak, festival byl odložen na příští rok, tak Jiří Bartoška využil volného času i k tomu, aby poskytl rozhovor serveru Echo24.cz.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

 Osobně mu prý lezlo krkem, že si člověk ráno pustil televizi a všude viděl zprávy o koronaviru.

„Přišlo mi to fakt hrozné. Pořád dokola čísla mrtvých, hromadné hroby, lidi jak šijou roušky, místo toho bych čekal, že mi řeknou, kolik se dětí narodilo. To mi připomnělo protektorát, jako kdyby lidi bojovali proti Hitlerovi tím, že lepili ze sirek Karlštejn a četli Babičku, že se ti Němci jako že leknou. Stát se rouškami usvědčil ze své neschopnosti a převedl problém na občana,“ shrnul svůj pohled prezident filmového festivalu.

Když musel odložit festival, má také víc času sledovat dění ve světě. Při pohledu na protesty v USA, kde se bourají sochy a mění se dabéři kreslených postaviček, protože podle současného trendu je nežádoucí, aby za kreslenou postavičku černé pleti mluvil běloch, ačkoli diváci jeho tvář nevidí a slyší jen hlas, má Bartoška pocit, že se ve Státech zbláznili.

Z tohoto vývoje je mu prý poněkud smutno, protože Ameriku považoval za svobodomyslnou zemi a kroutí hlavou nad tím, že se teď hlídá, kdo kde smí dabovat, kdo koho nesmí dabovat, kdo bude z filmu vystřižen právě kvůli kampani MeToo a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…