Jiří Ovčáček se vyjádřil ke slovům prezidenta o novičoku v Česku. Jasný vzkaz zároveň poslal do Moskvy

07.05.2018 22:36

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes v rozhovoru pro Českou televizi sdělil, že je přesvědčen o tom, že rozpor mezi vyjádřením Miloše Zemana, že se v Česku vyráběl novičok, a nynějšího ujištění tajných služeb, že se nevyráběl, je jen sémantickým rozdílem.

Jiří Ovčáček se vyjádřil ke slovům prezidenta o novičoku v Česku. Jasný vzkaz zároveň poslal do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček před natáčením Horkého tématu

Zatímco premiér v demisi uvedl, že dvě tajné služby jsou zajedno v tom, zda v České republice byl vyráběn novičok, prezident sdělil, že mu rozvědky ve své zprávě poskytly rozdílné informace. Podle Ovčáčka je to celé však především otázka mediální hysterie. „Pokud se podíváte na vyjádření pana prezidenta, na vyjádření Ministerstva obrany, teď na vyjádření pana premiéra, tak se tady bavíme vlastně o terminologii,“ řekl.

Nejpodstatnější je podle Ovčáčka fakt, že jak pan prezident, tak pan premiér a pravděpodobně všichni ústavní činitelé se shodují v tom, že se Česká republika v žádném případě nepodílela na událostech ve Velké Británii. A tudíž je ruské obvinění zcela lživé. „Druhou věcí je, že Česká republika má skvělé protichemické odborníky, má skvělou protichemickou jednotku a dochází k testování některých látek. To znamená mikrosyntézy,“ připomněl.

Následně moderátorka České televize citovala Zemanova slova: Nuže co, protože Vojenské obranné zpravodajství je této tematice blíže než například BIS, tak jsem přihlédl k jeho názoru a udělal jsem si zákonitý závěr. Byl u nás vyráběn a testován novičok. „A paní redaktorko, v čem je rozpor? Žádný rozpor tady není. Věc byla vyjasněna v tom slova smyslu, že docházelo k mikrosyntéze. Možná bychom se mohli všichni shodnout na výrazu ‚vznik‘. To je takový neutrální výraz,“ reagoval Ovčáček s tím, že zde okamžitě přichází také „zánik“.

„My se tady dostáváme do absurdní debaty výroba – vznik – mikrosyntéza,“ stěžoval si mluvčí, kterého se moderátorka vzápětí zeptala, zda se mu nezdá absurdní, když ruští představitelé v reakci na to, co řekl prezident, výrok přivítali a prezidentova slova podle nich dokládala, že Velká Británie obviňuje Rusko lživě z provedení útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala. „Pan prezident sdělil fakta a teď se tu bavíme o terminologickém upřesnění, což je debata velmi důležitá. Tomu, že ruská propaganda zneužije nějaké vyjádření, nemůžeme nikterak zabránit,“ řekl Ovčáček, podle kterého může zneužít jakékoliv vyjádření.

Současná debata spíše mediálního charakteru se vede ve stylu výroba – testování – mikrosyntéza – vznik, řekl Ovčáček a navrhl, abychom se všichni shodli spíše na slovu „vznik“, žádném podílu České republiky na britských událostech a na tom, že máme skvělou protichemickou jednotku.

„V každém případě Česká republika se nikterak nepodílela na britských událostech, to je třeba tvrdě odmítnout, je to jasný vzkaz do Moskvy,“ sdělil a dodal, že se domnívá, že hysterická reakce Moskvy poněkud konvenuje s hysterickou reakcí některých českých politiků, kteří už začali vykřikovat nějaké nesmysly o vlastizradě.

„Vyjádření pana prezidenta, pana premiéra, Ministerstva obrany a obou tajných služeb nejsou v žádném rozporu pro mě, je to otázka drobných terminologických záležitostí. Ta debata začíná mít absurdní rozměr,“ připomněl moderátoce Ovčáček a doplnil, že je dobře, že premiér považuje celou věc za uzavřenou a považuje za zbytečné, aby se takové věci probíraly na půdě Parlamentu.

„Dostal jsem zprávu Vojenského obranného zpravodajství, kde se jasně píše, že A240 je novičok,“ zveřejnil v TV Barrandov Zeman. Na tom, že to řekl takto, jeho mluvčí neshledává nic špatného. „Už před měsícem slíbil, že až dostane odpověď tajných služeb na otázku, kterou položil, že ji zveřejní. A byli to čeští novináři, kteří mě bombardovali s tím, kdy už se vyjádří. A když se konečně vyjádřil, česká média spráskla ruce a začala jimi lomit,“ řekl a ujistil moderátorku, že se nenechá dotlačit do polemik.

  • Původní zdroj ZDE

Ústavní činitelé, odborníci, tajné služby, Ministerstvo obrany se shodli, že tady došlo k mikrosyntéze nebo vzniku látky, která byla ihned zničena, zopakoval Ovčáček. „Česká republika se nemohla a nechtěla a neúčastnila britských událostí. Já to vidím pozitivně,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…