Jiří Pehe: Jen se posmívejte Macronovu plánu reformy EU. Jednou se budete divit, dějiny mu dají za pravdu

28.09.2017 15:19

Politolog Jiří Pehe zhodnotil projev Emmanuela Macrona, který pronesl na slavné Sorboně. Pehe se domnívá, že mohlo jít o projev velkého reformátora, kterému se dnes mnozí Češi posmívají, ale jednou se možná budou divit. Velké reformátory minulosti kdysi také mnoho lidí odmítalo nebo se jim smálo. Jenže dějiny daly za pravdu oněm reformátorům.

Jiří Pehe: Jen se posmívejte Macronovu plánu reformy EU. Jednou se budete divit, dějiny mu dají za pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Francouzský prezident Emmanuel Macron přednesl projev, v němž mluvil o tvrdém jádru EU, které by disponovalo sladěným daňovým systémem, společnou armádou, společným centrem boje proti terorismu a tak podobně. Velkých plánů o jednotné Evropě vyslovil spoustu. Konstatoval také, že by EU měla přejít na vícerychlostní model integrace, aby pomalejší státy nebrzdily ty, kteří opravdu stojí o zařazení do tzv. tvrdého jádra EU.

„V českém kontextu jsou reakce na Macronův projev, jakož i dřívější reakce na ty jeho vize, které zveřejnil ještě před svým zásadním projevem, spíše skeptické, nebo dokonce posměvačné. České republice by při naplnění jeho vizí hrozilo vážné nebezpečí, že bude odsunuta mimo tvrdé jádro, ale můžeme prý zůstat víceméně v klidu, protože Macron narazí na odpor Německa,“ napsal Pehe v komentáři pro Český rozhlas.

Celý komentář naleznete zde.

Politolog uznává, že Macron nemusí prosadit zdaleka všechny své plány. V Německu asi narazí především v ekonomické oblasti, protože Němcům se nebude chtít platit cizí dluhy. Jenže Macron ve svém projevu předestřel tolik nápadů, že by mohl prosadit alespoň některé z nich. Pokud se mu to podaří, Macrona možná půjde zařadit mezi velké reformátory Evropy, kterým se lidé v minulosti opakovaně smáli, jenže pak sledovali, jak jeho myšlenky pomalu přechází v život.

Pro případ, že se Evropa opravdu změní, by si Česká republika měl vybrat, zda se chce do této nové Evropy zapojit.

„Ohrnovat nad jeho vizemi jako celkem nos, jak se děje okamžitě u nás, je tak možná jistým podceněním měnící se nálady v Evropě, zejména na jejím západě. Západní země úspěšně přečkaly v několika volbách nápor nacionalistů a vědí, že jejich příští útok lze nejlépe odrazit tím, že jim nedovolí EU vykreslovat jako paralyzovaný, akceneschopný projekt. Čeští politici a komentátoři by to měli vzít v úvahu. Macronův projev opravdu nebyl jen další papírovou vlaštovkou, která skončí v koši. Nevíme zatím, co vše se z jeho vizí uskuteční, ale neměli bychom unijní pohyb, do jehož čela se postavil, podcenit,“ uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…