Jiří Pehe se posmívá komunistům. Odcházejí do historie v objetí s největším kapitalistou

20.12.2018 19:36

Politolog Jiří Pehe se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz zaměřil na budoucnost Komunistické strany Čech a Moravy a její vervu, se kterou obhajuje premiéra Andreje Babiše v jeho problémech. Je prý historickým paradoxem, že strana, která si při svém vzniku před téměř sto lety zakládala na tom, že je předvojem dělnické třídy v boji s kapitalismem, dnes postupně odchází z politické scény v družném objetí s nejmocnějším českým oligarchou. 

Jiří Pehe se posmívá komunistům. Odcházejí do historie v objetí s největším kapitalistou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Ačkoliv KSČM tvrdí, že vládu Andreje Babiše jen toleruje, přičemž prosazuje vlastní agendu, ve skutečnosti je dnes po Babišově hnutí ANO nejaktivnější politickou silou u nás v obhajobě Babiše pokaždé, když je kvůli svým různým skandálům nebo možnému střetu zájmů kritizován domácí opozicí nebo evropskými institucemi, uvedl Pehe.

„I v jakékoliv domácí televizní debatě dnes stojí komunisté pevně na straně Babiše proti opozičním politikům. Jsou v tomto směru dokonce aktivnější a viditelnější než politici ČSSD, která je s hnutím ANO v koalici,“ dodává politolog.

Chování komunistů si Pehe vysvětluje hned několika způsoby. Prvním je fakt, že průměrný věk členů přesahuje sedmdesát let a do strany se díky její minulosti i programu nehrnou mladí lidé. „Vsadili vše na ekonomicky slušné politické dožití,“ dal za příklad Pehe. 

Další důvod pro komunistickou podporu Babiše může být prý paradoxně ideologie. „Miliardář Babiš sice stojí v ostrém protikladu vůči již zmíněnému kdysi hlavnímu bodu komunistického programu, ale v situaci, kdy si komunisté mohou o takových cílech už jen nechat zdát,“ doplnil Pehe.  

Kromě toho podle politologa komunistům zcela jistě vyhovuje i Babišův posun k levicovému populismu. „Předáci KSČM mohou před voliči, kteří jim zůstávají věrní, tvrdit, že se ve světle Babišovy levicově populistické agendy nezpronevěřují svému sociálnímu programu,“ uvedl Pehe s tím, že se dá dokonce tvrdit, že právě s Babišem se jim daří některé programové cíle naplňovat.

Někteří komunisté naznačují, že podpora pro Babiše je jen okolnostmi vynucená taktika. Strana prý zůstává viditelnou, a až bude mít Babiš problémy, které mohou přijít už s první ekonomickou krizí, mnozí voliči, které Babiš odlákal levici, se pak mohou začít vracet. „KSČM nepředstavuje k Babišovi žádnou viditelnou alternativu. Je jen jakýmsi naprosto loajálním béčkem ANO, a případné problémy tak budou voliči připisovat i jí,“ poznamenal však Pehe.

Závěrem pak zmiňuje, že hlavním cílem KSČM dnes je nejspíše udržet volební výsledky strany v číslech, které ještě zaručují státní podporu a jistý vliv. „KSČM to umožňuje zůstat relativně výnosným podnikem pro stranické funkcionáře, kteří mohou házet písek do soukolí liberálně-demokratického režimu a prozápadní orientace České republiky,“ uzavírá Pehe. 

Původní zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…