Jiří Pehe veřejně diskutuje s lidmi o pohřbu Zemana

24.03.2019 17:50

Vypadá to, že prezident Miloš Zeman už ví, kam se po skončení svého mandátu na důchod uchýlí. V únoru koupil za 2,5 milionu korun pozemek v Lánech na Kladensku. To neušlo pozornosti politologa Jiřího Peheho, který rád a často naráží na to, že Zemanovi voliči jsou staří. Nyní jízlivě připomíná, že právě na hřbitově v Lánech je pohřben náš historicky první prezident Masaryk, a směle přemítá, kde asi skončí ten náš současný.

Jiří Pehe veřejně diskutuje s lidmi o pohřbu Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Lány jsou bezesporu neodmyslitelně spjaty s úřadem prezidenta, a jak to tak vypadá, prezident se tomuto místu nechce ani po skončení svého mandátu příliš vzdalovat. Hlava státu tak se svou chotí nedaleko od svého letního sídla v únoru koupila nevelký pozemek o rozloze téměř tisíc metrů čtverečních za 2,5 milionu korun.

Nachází se v nové zástavbě na západním okraji obce. K tomu, zda budou Lány skutečně budoucím Zemanovým domovem, se zatím nechtěl jeho mluvčí Jiří Ovčáček vyjádřit. „Jde o soukromou záležitost, tudíž z mé strany nezazní žádné vyjádření,“ uvedl.

Možná budoucí bydlení současné hlavy státu v Lánech nedá politologovi Jiřímu Pehemu spát. Nejenže o této novince informoval veřejnost na svém twitterovém účtu, ale záměrně připojil informaci, že právě na tamním hřbitově je pohřben Tomáš G. Masaryk. V kontextu s tím tak neváhal položit otázku, kde se chce nechat asi pohřbít právě Miloš Zeman.

Podobné otázky má Pehe v oblibě. Možné je připomenout tu z minulého roku, kdy Pehe prohlásil, že demografický vývoj hraje proti „postkomunistickému“ táboru Miloše Zemana, jehož volili lidé starší a zakořenění v minulosti.

K tomu tehdy poznamenal, že za pět let podle jeho názoru půl milionu starých voličů „odejde“ a přijde půl milionu mladých. Položil tak otázku, zda Zeman odslouží celé funkční období. „Nemusí zemřít, ale už teď jevil známky velké únavy,“ řekl.

ParlamentníListy.cz tak oslovily některé politiky s dotazem, co si myslí o slovech Peheho. Ten to od politiků silně schytal, někteří ho označili i za hyenu, která tančí na hrobech voličů Miloše Zemana. „Voliči pana prezidenta hledají autoritu, která je bude hájit a která stojí za svou zemí, a musím pana Peheho zklamat – lidé, kteří podporují tyto atributy, nikdy nevymizí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a poslanec Tomio Okamura. 

„Považuji stanovisko pana Peheho za hyenistické,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Pehe je kretén a tím zůstane. Takto odporně se ke starým lidem může vyjadřovat jen hnusná havloidní zrůda,“ nebral si servítky senátor Jaroslav Doubrava.

„Na trusu hyen není co komentovat,“ reagoval europoslanec ČSSD Jan Keller.

Tejdejší Peheho slova rozzlobila i poslance ČSSD Jaroslava Foldynu. „Voliči Miloše Zemana nejsou postkomunističtí pomatenci, ale naopak lidé, kteří odmítají neomarxistické, chcete-li neoliberální, multikulturní experimenty, které jim chtějí lidé jako například pan Pehe vnutit,“ uvedl.

Více reakcí najdete ZDE.

I lidem diskutujícím pod Peheho aktuální tweetem, v němž nahlas polemizuje nad prezidentovým pohřbem, přišla jeho slova už přehnaná. Pavel Carda napsal Pehemu, že ví, že je proti prezidentovi značně zaujatý, ale tenhle jeho tweet už je za čarou.

Politolog mu ale okamžitě oponoval, že je to zcela logická úvaha. A doporučil mu, ať se ozve, až to bude aktuální, aby „porovnali noty“.

Jiní Peheho v jeho úvahách podpořili. Třeba uživatel vystupující jako E cantu dinoscitur reagoval se slovy, že zváží-li celé jeho působení, pak je to úvaha logická a prostá jakéhokoli cynismu.

Co takhle rovnou mausoleum, které by tomuto nepochybnému velikánu, který předčil i Járu Cimrmana, slušelo, připojil se do hry komentující Jan Dufek. Má to podle něj však jediný háček: Zákon o pohřebnictví to nedovoluje. „Už teď Masaryka, jakkoliv to dopadne, lituji,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…