Jiří Pehe z ČT: Sobotka doplácí na to, co přitáhl do ČSSD Miloš Zeman před dvaceti lety

14.06.2017 19:47

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve středečním Interview ČT24 politologa Jiřího Peheho. Ten si posteskl, že nejsilnější vládní strana – sociální demokracie – tak trochu tápe. Zdá se však, že některým lidem v ČSSD už prostě došla trpělivost. Svou roli v tom prý sehrál i prezident Miloš Zeman, který před lety udělal z ČSSD „takový zvláštní slepenec“.

Jiří Pehe z ČT: Sobotka doplácí na to, co přitáhl do ČSSD Miloš Zeman před dvaceti lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle předvolebních průzkumů ČSSD dál padá. Podle politologa Jiřího Peheho až čas ukáže, zda jde jen o výkyv, nebo o trvalejší a pro ČSSD velmi škodlivý trend. „Každopádně se zdá, že celé řadě lidí v ČSSD došla trpělivost a možná i sám premiér Sobotka cítí, že by měl tu stranu polít živou vodou v podobě svého odstoupení,“ prohlásil Pehe.

ČSSD se teď podle všeho chystá sestavit triumvirát v podobě premiéra Bohuslava Sobotky, Milana Chovance jako šéfa strany a Lubomíra Zaorálka jako volebního lídra. Pehe však pochybuje, zda to bude pro voliče ČSSD dost srozumitelné. Už vládní krize ukázala, že lidé počínání ČSSD nehodnotí právě nejlépe. Mnozí voliči mají za to, že Sobotka předvedl vládní šaškárnu.  

Přitom podle Peheho udělal šéf ČSSD ve vládní krizi všechno, co mohl. V jednu chvíli musel čelit prezidentovi Miloši Zemanovi, který se rozhodl, že si bude ústavu vykládat po svém. A současně stál proti předsedovi ANO Andreji Babišovi. Toho měl Sobotka odvolat už kvůli Čapímu hnízdu. Fakt, že to neudělal, poškodilo a poškozuje celou ČSSD. Kauza firmy Čapí hnízdo byla závažná a podle politologa představovala zcela legitimní důvod k vyhazovu Babiše z vlády. To, že Sobotka Babiše z vlády odvolal až v květnu 2017, působilo účelově a nedůvěryhodně.  

Sobotka možná doplácí i na to, jak před více než dvěma desítkami let postavil ČSSD Miloš Zeman. „Ti voliči, které před lety přilákal Miloš Zeman, to nebyli autentičtí sociální demokraté, to byl takový zvláštní slepenec,“ prohlásil host. Zeman přilákal např. národní socialisty a to, že proti nim Sobotka později bojoval, ho oslabilo.  

Předseda strany a premiér má ovšem ještě jeden problém. „Nemyslím si, že je Milan Chovanec tak loajální k Bohuslavu Sobotkovi, jak o tom sám Sobotka mluví,“ poznamenal Pehe. Chovanec je prý velmi schopným technologem moci, jenž zvedá témata, která Sobotka nechává raději ležet, a získává na nich politické body. Host je však přesvědčen, že nebude schopen oslovit širší masy voličů.

To současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by prý byl lepším volebním lídrem, protože je to skvělý rétor, který dokáže oslovit velké skupiny voličů. „Ale on je chaotik,“ vyčetl šéfovi české diplomacie Pehe. Poněkud chaoticky prý podle zákulisních informací, které má Pehe k dispozici, funguje i Zaorálkovo ministerstvo. Kdyby tedy Zaorálek převzal stranu, mohlo by to ČSSD také poškodit.

Nakonec Pehe věnoval pár slov i hnutí ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš má prý jednu velkou výhodu. Sám rozhoduje o tom, jaký názor bude hnutí ANO zastávat či jaký program bude prosazovat. „Babiš se ráno probudí s nějakým nápadem a odpoledne už ho může prezentovat jako nápad ANO,“ shrnul Pehe s tím, že další politici hnutí ANO tvoří v podstatě jen Babišův komparz. V normálních demokratických stranách se ale o nápadech musí diskutovat a chvíli trvá, než se některé myšlenky zformulují do podoby, kterou pak demokratická strana představí voličům.

Pehe věří, že Babišův styl jednoho dne voliče omrzí, ale neví, kdy to bude.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…