Jiří X Doležal: Sluníčkáři se můžou z Číny pokálet. A přitom ...

28.03.2016 16:55

Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil o velikonočním pondělí do Česka na třídenní návštěvu. V ulicích Prahy ho vítají Číňané i Češi. Ale ne všichni. Někteří občané České republiky vyměňují čínské vlajky za tibetské, čímž se snaží poukazovat na porušování lidských práv v komunistické zemi. Jiří X. Doležal těmto aktivistům na serveru Reflex.cz připomíná něco, na co možná zapomínají...

Jiří X Doležal: Sluníčkáři se můžou z Číny pokálet. A přitom ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na letiště Václava Havla

Podle Doležala je neoddiskutovatelným faktem, že potřebujeme peníze. Celá Evropa je zadlužená. A Číňané mají hodně peněz. Ve své zemi uplatňují kapitalistické postupy v takřka krystalicky čisté podobě. Tedy mimo politiky a oblastí, které čínští komunisté považují za příliš důležité. Nad nimi si vláda udržuje přísnou státní kontrolu. Totéž platí i o konrtole nad populací.

„Nyní fakta o Číně: V současné době je to tuhý režim, který se sice nazývá komunistický, ale funguje plně kapitalisticky – až na rigidní, diktátorskou vládu a porušování lidských práv či obrovský počet poprav. Režim ale rozhodně není tak nelidský a tuhý, jako u našich spojenců v Kataru, kterým ochotně vracíme vilné prince, nebo dokonce v Saúdské Arábii,“ píše Doležal.

Celý komentář naleznete zde

Nesmíme navíc zapomínat na to, jak čínského prezidenta vítali v USA nebo dokonce ve Velké Británii. Tam ho dokonce vozila královna ve zlatém kočáře. v Česku jsme tak daleko nezašli. „Přesto se může česká sluníčkářská veřejnost pokálet hněvem a nějaký její performer poničil soukromé čínské vlajky barvou, protože komunisti fuj,“ doplňuje autor.

Čínské peníze se budou hodit i těm zmíněným sluníčkářům. To neznamená, že by český premiér či prezident neměli svému čínskému partnerovi říci, že se nám nelíbí popravy v Číně. Komunistická vláda tají, kolik lidí ročně popraví. Popravy je třeba kritizovat. Jenže i v Saúdské Arábii, která je spojencem Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…