Jiří X. Doležal zavrhl Gretu. Stala se z ní „tuctová levičanda“

08.11.2022 17:02

V minulosti komentátor Jiří X. Doležal aktivistku Gretu Thunbergovou hájil. Nyní ve svém komentáři pro Forum24.cz uvedl, že Greta a další klimatičtí aktivisté se stali vážnou hrozbou pro klima.

Jiří X. Doležal zavrhl Gretu. Stala se z ní „tuctová levičanda“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Podle Doležalových slov se v roce 2019 podařilo švédské aktivistce neuvěřitelné. „Pozornost spokojeně přežvykujících politiků i zcela neinformované veřejnosti se díky jejím aktivitám obrátila ke katastrofálnímu stavu, do kterého lidská civilizace přivedla naši planetu. Veřejnost díky ní pochopila, že rozvrat klimatu je realitou, a pokud proti němu něco neuděláme, neuskromníme se trochu, civilizace skončí. Tři roky potom nejen řadoví aktivisté, ale i sama Greta dělají myšlence šetrné civilizace ostudu a hrozí, že svým levičáctvím a zhoubnými akty okázalého aktivismu pro planetu zásadně nutnou dekarbonizaci našeho průmyslu zkompromitují,“ poznamenal Doležal s tím, že ochranáři klimatu včetně Grety se pomalu mění v klimatickou hrozbu. 

Následně Jiří X. Doležal shrnuje akce z poslední doby, například když klimaaktivisté polili černou barvou budovu kancléřství v Berlíně, dále si všímá aktivistických výstupů proti obrazu Vincenta van Gogha či Claudea Moneta.

„Dne 4. listopadu zemřela cyklistka, která byla zraněna při nehodě – srážka s automobilem v Berlíně. Právě probíhala demonstrace – blokáda – klimaaktivistů. Ta přispěla k tomu, že speciální zásahová sanitka, která pro zraněnou cyklistku jela a pak ji odvezla do nemocnice, měla zpoždění. Vicekancléř Habeck (Spojenectví 90/Zelení) k protestům – zcela pravdivě – řekl: ‚Ti, kteří riskují zdraví a životy druhých svými protesty, pozbývají veškeré legitimity a také poškozují samotné klimatické hnutí.‘ Měl pravdu,“ uvedl Doležal.

Greta byla podle něj klimatickou aktivistkou, která měla ve většině svých výroků naprostou pravdu. „Včetně toho, že podporovala (na rozdíl od ochranářů) jadernou energetiku. Možná z rodinné tradice (je z rodiny objevitele skleníkového efektu, který za to dostal Nobelovu cenu), možná i díky Aspergerovu syndromu (lidé s ním často jsou nadprůměrně inteligentní a nemilosrdně důslední) měla problematiku klimatické změny perfektně nastudovanou a ve svých projevech říkala čistou pravdu,“ konstatoval Doležal.

Zároveň však konstatuje, že z dívky hlasitě artikulující zcela zásadní ohrožení planety bezohledným lidstvem se stala tuctová levičanda. „Z kompetentně, na svůj věk až překvapivě informovaně argumentující klimaaktivistky je bojovnice proti imperialismu, která – jako každá soudružka – dobře ví, že za všechno zlo může Zlý Imperialista. Ten v cylindru s americkou vlajkou a židovským nosem. A to je poslední rána, která téma šetrné civilizace může pohřbít až do doby, než Amsterdam zalije kvůli tání ledovců o dva metry zvýšená hladina moře. Protože Greta pro své nově objevené levičáctví zneužívá (třídně zcela neutrální) hladinu CO2 v atmosféře. Tak celou veřejnost kromě svých soudružek a soudruhů přesvědčí, že skleníkové plyny jsou levicový blud. A lidstvo spokojeně planetu usmaží,“ zkonstatoval Doležal závěrem.

Greta Thunbergová přitom zřejmě stála za odchodem Jiřího X. Doležala z časopisu Reflex. „Distancuji se od vyvolávání a šíření nenávisti, které se objevuje v časopise Reflex, kde více než čtvrt století pracuji,“ říkal tehdy Doležal, ale prý s tím jako řadový reportér nemůže nic dělat. „Vylučuji jakoukoliv další spolupráci s jeho současným šéfredaktorem,“ konstatoval dál Doležal, který se v té době domníval, že Reflex Gretu zesměšňuje a nedbá na její poselství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…