Jíst vlastní hovínka... Kauza Ortel bez Slavíka duní dál, je zde dotaz: Hrabe vám? Co to hulíte za svinstvo?

30.11.2017 12:14

Kauza kolem Českého slavíka neutichá. Poté, co včera pořádající agentura Musica Bohemica uvedla, že skupinou roku by nebyl Kabát, ale Ortel a že Michal David by skončil až třetí, přicházejí další a další komentáře. Agentura totiž po slavnostním galavečeru uvedla, že kvůli porušení fair play vzala pro kontroverzní kapelu Ortel v potaz výsledky loňského roku – mezi kapelami tak skončili druzí, v kategorii Zpěvák roku třetí. Kabát i Michal David již cenu vrátili.

Jíst vlastní hovínka... Kauza Ortel bez Slavíka duní dál, je zde dotaz: Hrabe vám? Co to hulíte za svinstvo?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Kromě vrácení cen se však také ozval generální sponzor Karlovarské minerální vody, který zvažuje odchod ze soutěže. Právě kvůli kauze Ortel. Pořádající agentura navíc nehodlá na vyhlášených výsledcích nic měnit. 

„Já být na blízku uchu ředitele Karlovarských minerálních vod, tak urputně šeptám: Zažaluj Musicu Bohemicu za poškození pověsti! A to vám povídám, že by se organizátoři Slavíka nedoplatili. Musica Bohemica by mohla zavřít krám, zbyla by jen značka Český slavík, kterou by někdo koupil a ten by si zatraceně dával pozor na fair play. Jinak je tato značka v rukou Musica Bohemica mrtvá. Zabili slavíka,“ podotkl k celé věci právník Tomáš Tyl.

Anketa

Považujete českou privatizaci 90. let jako celek za úspěšnou?

7%
93%
hlasovalo: 8936 lidí

Do celé věci se ve svém komentáři pro server Lidovky.cz vložil také publicista Zbyněk Petráček. „Česko má konečně svou dieselgate. Svůj široce sledovaný skandál, který vyvolalo odhalení podvodů,“ začal svůj komentář k Českému slavíku Petráček.

Původní text ZDE

„Zaplaťpánbůh za slavíkgate. Za to, že se už nehandrkují jen fanouškovské tábory, ale do věci se vkládá i byznys. Firma Karlovarské minerální vody, majitel slavíkovské značky Mattoni, hrozí, že pokud se manipulace s hlasy nevysvětlí, ze soutěže se stáhne. Dobře dělá. Dává najevo, že férovost má svůj smysl,“ poznamenává Petráček se slovy, že už delší dobu se hovoří o tom, že by Českého slavíka bylo lepší zaříznout. 

„Ten argument se v posledních letech opírá o úspěch kapely Ortel, která je, řekněme, kontroverzní. Ano, existují dobré důvody pro obezřetnost vůči Ortelu, pro kritičnost vůči jeho textům i pro odmítání atmosféry, kterou šíří. Jenže právě tyto důvody by o „zaříznutí“ Českého slavíka rozhodovat neměly. Silnějším důvodem pro nekrolog nad Slavíkem je manipulace s hlasy. Soutěž neschopná zajistit férové podmínky nemá nárok na přežití. Je lepší zaříznout ji z těchto důvodů než z obavy, že by mohl vyhrát ten prokletý Ortel,“ uzavřel Petráček.

Ke kauze se vyjádřil i šéfredaktor časopisu Headliner Honza Vedral, a to v pořadu Daniely Drtinové na serveru DVtv.cz. „Každá hudební anketa by měla mít nějaký status. Každý pořadatel si může určit, jak bude probíhat vyhlášení,“ poznamenal úvodem Vedral. „Otázka nemá znít, zda pořadatelé hasili požár před tím nebo potom, ale otázka by měla znít, zda se má propagovat skupina Ortel. Samozřejmě, že skupina má právo říct názor v demokratické společnosti, ale ta demokratická společnost má mít právo říct, že jsou to názory nechutné a hnusné a nepatří do ní,“ podotkl Vedral. 

„Bavíme se o pořadu, který všichni sledují, ale tu jeho náplň vytváří skupina zarputilých lidí. To není hlas společnosti, to je velká nafouklá bublina,“ domnívá se také Vedral. A dodal, že jde o velké neštěstí pořadatelů. „Dostali se sami do nějakého bludného kruhu, dostali do něj i fanoušky i umělce. Řekněte mi, kdo chce být nominován vedle xenofobní kapely? Tak snad nikdo. Přesto ti lidé v sále sedí a trpí to. Tam vlastně všichni trpí,“ poznamenal následně také Vedral a zmínil, že se možná systém soutěže zkrátka přežil.

Video najdete ZDE.

Velmi rázně pak řekl, že jíst vlastní exkrementy je pochopitelnější než tvorba Tomáše Ortela. „A nikdo by nechtěl ve Státní opeře vedle lidí, kteří pojídají exkrementy sedět,“ sdělil. Umělci by se tak měli od skupiny Ortel více vymezit. 

Podle rockera Jiřího Ručky si český showbyznys opět zadělal na pořádnou ostudu. „Tentokrát to už ale Musica Bohemica (agentura, která je vyhlašovatelem a organizátorem ankety) přepískla a její paranoia překročila i hranice České republiky,“ poznamenal Ručka na svém blogu na serveru iDnes.cz.

„Tomáš Ortel zřejmě získal legální cestou první místo v Českém slavíkovi, ale organizátorům nešel do krámu, tak si vymysleli pohádku O zlém drakovi a hodném králi. Co ten Jaroslav Těšínský (jednatel a společník v jedné osobě ve firmě Musica Bohemica) hulí za svinstvo, že mu tak hrabe?“ zeptal se velmi rázně Ručka. 

Původní text ZDE

Připomnělo mu to podle jeho slov rok 1981, kdy se měl stát Zlatým slavíkem Jiří Schelinger. „Protože nepasoval soudruhům do krámu, tak jej pár dní před ukončením hlasování vyškrtli s odůvodněním, že mrtvý zpěvák nemůže přece převzít Zlatého slavíka. A tehdy šlo taktéž několik stovek tisíc korespondenčních lístků do hajzlu. A to Jirka Schelinger zemřel v dubnu téhož roku, stejně jak Věra Špinarová (ta zemřela letos v březnu). Takže staré časy se vrací. Máme se radovat nebo plakat?“ zakončil Ručka otázkou, neboť mu mimo jiné vadí i to, že ze soutěže byl letos vyřazen Joachim Brodén, zpěvák švédské metalové skupiny Sabaton.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…