„Povinné nutriční hodnoty na zadní straně obalů jsou jen pro osvícené zákazníky. V Evropské unii proto vře diskuse o značení potravin barevným semaforem, takzvaným Nutri-Score, který by na přední straně obalu oznámkoval jídlo v kategorii od A (nejlepší) do E (nejhorší),“ uvádí Seznam Zprávy a odkazuje k aktuálnosti debaty v souvislosti s častou nadváhou po pandemii. Lidé byli často bez pohybu a pojídali sladké.
Nutriční terapeutka pak tato slova potvrdila. „V průzkumu z Velké Británie až 42 procent lidí řeklo, že v pandemii měli častěji ke svačině sladkosti, zákusky, dezerty, sušenky nebo slané pochutiny,“ uvedla Ivana Pražanová, místopředsedkyně České asociace nutričních terapeutů a nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze pro Seznam Zprávy.
Semaforové značení potravin se zdá být žádoucí na vícero frontách. Nedávno ho podpořilo Ministerstvo zdravotnictví, dietologové, lékaři, ale i některé potravinářské firmy a obchodníci. Právě firma Danone o prázdninách do obchodů dodala první výrobky se semaforem. Activia chce do konce roku takhle označit třetinu svých výrobků. Z průzkumů totiž vyplývá, že zákazník často hledá „zdravější“ varianty daného zboží.
„Nutri-Score naznačuje spotřebiteli, že by například červený výrobek, označený písmenem E, měl konzumovat v menším množství než třeba A a B. Poznatky z trhu mluví o tom, že si zákazník, který si jde koupit čokoládu, místo ní nekoupí třeba jogurt, ale mezi cukrovinkami hledá čokoládu s vyšší nutriční hodnotou,“ říká Petr Kopáček z Danone podle serveru Seznam Zpráv. Výrobce pak své výrobky prioritně řadí do nejlepších kategoriíí, ale najdou se i produkty s označením nejhorším, tedy úroveň E.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: sla
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.