Joe Apokalypsa. Kdepak jste, uprchlické neziskovky? Nenechme se zatáhnout do války, varuje Kobza

20.02.2022 11:27

Vůdci separatistických území na východě Ukrajiny – Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky – vyhlásili v sobotu ráno všeobecnou mobilizaci. V neděli spustili hromadnou evakuaci do Ruska, kam se má přesunout na 700 tisíc lidí. K evakuaci uprchlíků z Donbasu, z níž server Seznam Zprávy zveřejnil i fotografie, poslanec Jří Kobza (SPD) na svém facebooku zmiňuje protiklady k syrské válce. Zároveň varuje, co pro nás podpora Ukrajině může v budoucnu znamenat. „Nenechme se zatáhnout do války,“ vyzývá Kobza.

Joe Apokalypsa. Kdepak jste, uprchlické neziskovky? Nenechme se zatáhnout do války, varuje Kobza
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

„Při tom, co se děje na Ukrajině a když poslouchám nekonečná vyjádření ‚Apocalypse‘ Joea Bidena, napadá mne spousta protikladů k syrské válce. Je pozoruhodné sledovat evakuaci uprchlíků z Donbasu: děti, ženy a staří lidé. Chlapi zůstávají bojovat. Jaký rozdíl oproti uprchlíkům ze Sýrie, kde zdrhli mladí chlapi a rodiny nechali ve válce!“ píše poslanec Jiří Kobza (SPD).

„Kde jsou nyní všechny ‚uprchlické‘ neziskovky, prohlášení politiků „wir schaffen das“ a slib sociálních dávek? Podepsaný migrační pakt zahrnuje i uprchlíky z Donbasu? Co budeme dělat, až si to pravobřežní Ukrajinci začnou u nás rozdávat s těmi levobřežními?“ pozastavuje se.

A zároveň upozorňuje: „Kolik z těch necelých 150.000 Ukrajinců na našem území je z Donbasu? Co asi budou dělat, až humanitární granáty dodané ministryní Janou ‚Smrt‘ Černochovou začnou trhat jejich příbuzné doma na kusy?“ vybízí k zamyšlení nad důsledky naši solidarity směrem k Ukrajině.

Před naší účastí ve válce důrazně varuje. „Naše země si nemůže dovolit nechat se zatáhnout do další války mimo území zemí NATO, nemůžeme si dovolit další válku v Evropě, jako by ta jugoslávská nestačila.

Když NATO humanitárně bombardovalo Bělehrad s tím, že chrání kosovské Albánce, jak se naše vláda a média postaví k tomu, kdyby se Putin rozhodl chránit ruské Ukrajince v Donbasu? Inu, s celým proamerickým pokrytectvím a servilitou, jako vždy.

Nechceme válku, chceme mír!“ zdůrazňuje Jiří Kobza závěrem.

Informace o evakuaci lidí z Donbasu do Ruska potvrzuje zveřejněnými fotografiemi server Seznam Zprávy. Na nich jsou vyfocení starší lidé, děti a ženy cestující s taškami, batohy a zavazadly v dvoupatrových i menších autobusech. Každému evakuovanému prý ruská vláda dá10 tisíc rublů, tedy asi polovinu měsíčního platu ve válkou zničeném Donbasu. 

  • Původní text ZDE

Podle informací vedení separatistických republik z ukrajinského Donbasu bylo od pátku do soboty do Ruska evakuováno přes 30 tisíc lidí. Chystají se také evakuační vlaky, ty mají vyjet v sobotu. Podle ruské informační agentury je v ubytovacích střediscích pro uprchlíky v ruské Rostovské oblasti zatím 1692 lidí z Donbasu.

Kvůli nárůstu počtu uprchlíků z Donbasu začal platit výjimečný stav i v ruské Rostovské oblasti, která sousedí se samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republikou. Vyhlásil jej tamní gubernátor Vasilij Golubjev. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvádí, že dramaticky stoupl počet porušení příměří na východní Ukrajině. Podle proruských separatistů je situace kritická.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…