Joe Biden se naštval na Čínu. Nikdo z vlády nepojede na olympiádu

06.12.2021 18:42

Olympijské hry v Pekingu ťukají na dveře, v souvislosti s aférou kolem tenistky Pcheng Šuaj je však možné, že ze strany USA dojde k jejich diplomatickému bojkotu. S odvoláním na zdroje CNN o tom informoval server Seznam Zprávy.

Joe Biden se naštval na Čínu. Nikdo z vlády nepojede na olympiádu
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Kauza kolem čínské tenistky Pcheng Šuaj hýbe světem. V reakci na to například ženská WTA zrušila plánované turnaje v Číně. Mezinárodní tenisová federace (ITF) se k tomuto kroku sice nechystá, je však možné, že dojde k diplomatickému bojkotu olympiády ze strany USA. 

Čínská tenistka Pcheng Šuaj zmizela poté, co obvinila ze sexuálního útoku vysoce postaveného politika komunistické strany. Zveřejnila to na sociální síti Weibo a následně zmizela. Příspěvek byl také smazán. Posléze byl sice zveřejněn údajný e-mail čínské tenistky, jež uvedla, že není v nebezpečí a bere zpět svá obvinění, mnozí však nad pravostí zprávy pochybují. Tenistka se sice následně ukázala i na několika videích, ale k přesvědčení o její bezpečnosti nedošlo. 

V důsledku této aféry by se v únoru v čínském Pekingu tak na olympijských hrách neměli objevit žádní představitelé americké vlády. Tím by Spojené státy vyslaly Číně jasnou zprávu, aniž by byla ohrožena účast amerických sportovců. Hovoří se o tom v kuloárech, že by tak skutečně měla učinit administrativa Joea Bidena. 

Naposledy k bojkotu olympiády ze strany Spojených států došlo v roce 1980. Tehdy se letní olympijské hry konaly v Moskvě, a USA tak chtěly dát najevo nesouhlas se sovětskou invazí do Afghánistánu. K iniciativě se tehdy připojilo i několik dalších států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …