John Bok nesmlouvavě: Nebýt USA, které zásobovaly odpor proti nacismu i Sovětský svaz, tak by Hitler v Evropě možná zvítězil

29.02.2016 19:16

„Z toho, co jsem četl na internetu, nevyplývá, že by se paní učitelka dopustila něčeho zločinného. Je dobře, že něco takového sděluje dětem,“ říká na adresu lynčované učitelky z Máte slovo Petry Štěpánové John Bok, jehož otec byl během druhé světové války pilotem britského královského letectva. Bok ale kromě toho učitelce dává za pravdu i v jejích názorech na Vladimíra Putina, a co se týče chování komunistické strany, tak v tom je taktéž jako ona nekompromisní. „25. únor byl přece převrat! Milice tehdy měly v rukách zbraně, na které neměly ze zákona nárok...,“ kroutí hlavou Bok na to, jak se KSČM nedávno veřejně přihlásila k odkazu „Vítězného února“.

John Bok nesmlouvavě: Nebýt USA, které zásobovaly odpor proti nacismu i Sovětský svaz, tak by Hitler v Evropě možná zvítězil
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Brněnská učitelka Petra Štěpánová odsoudila ve čtvrtečním pořadu Máte slovo Michaely Jílkové na ČT ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agresivní politiku. Nadto v pořadu odsoudila komunismus a také vyzvala předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska ke zrušení komunistické strany. „Jde o život a toho máme plné zuby,“ řekla na vrub KSČM.

Kromě toho ještě u Jílkové kantorka zmínila, co ona sama učí děti. „Já vám velmi ráda řeknu, co učím děti. Děti velmi zajímá Hitler, zajímá je 2. světová válka. … Čili, co udělaly Spojené státy? Spojené státy osvobodily Evropu od agresora Hitlera,“ uvedla. Kvůli jejím slovům se ale již během pořadu strhla mela. „No to si děláte legraci!“ vmetl jí okamžitě jeden z diskutujících. Později přišly na řadu i výhrůžky fyzickou likvidací.

„Chvíli po odvysílání se ozvali potrefení komunisté. Lidé mi telefonovali, psali vulgární maily, někteří mi dokonce vyhrožovali fyzickou likvidací. Nakonec jsem všechno nahlásila na policii a požádala ji o ochranu,“ uvedla Štěpánová krátce po odvysílání pořadu pro server Echo24.cz. Tyto reakce vnímá prý jako důsledek našeho přístupu ke komunismu. Podle ní je nutné, aby se Češi vypořádali s komunisty vlastním „norimberským procesem“.

To ale není vše, co se kolem učitelky z Máte slovo v posledních dnech odehrálo. Její vystoupení totiž rozdělilo českou společnost doslova na dva tábory, neboť ohledně jejích slov vznikly dvě zcela protichůdné petice. Ta první se mimo jiné zaštiťuje slovy exprezidenta Václava Havla a vyjadřuje učitelce podporu, zejména jejím kritickým vyjádřením na adresu ruského prezidenta Putina a údajně expanzivního chování Ruské federace. Naopak druhá petice žádá prošetření vyučovacích metod kantorky a ptá se, jak může objektivně učit na škole někdo, kdo neovládá základní historická fakta k tématu, jenž zná i běžný nevysokoškolsky nevzdělaný občan. Autory druhé petice také zajímá, zda tato učitelka dodržuje školní osnovy, nebo zda vyučuje podle svého „vlastního zaujatého fanatického přesvědčení“.

Mluvila pravdu. Kdyby americká armáda...

Politický aktivista John Bok, jehož otec Bedřich Bok utekl v roce 1939 před nacisty do Anglie, kde byl až do konce války pilotem u 311. bombardovací perutě královského letectva, prý pořad Máte slovo sice neviděl, ale slyšel o něm. A kroutí prý hlavou nad nevzdělaností českého národa, který zřejmě vůbec neví, že kdyby nebylo americké armády, tak by pak Rudá armáda nikdy nemohla osvobodit zejména Západní Evropu, neboť by prostě na to materiálně sama nestačila.

„Z toho, co jsem četl na internetu, nevyplývá, že by se paní učitelka dopustila něčeho zločinného. A proč by učitel nemohl vyjadřovat svůj názor? Je dobře, že něco takového sděluje dětem, i když v pořadu Máte slovo to řekla ta paní velmi zjednodušeně... Je totiž pravda, že Spojené státy osvobodily Západní Evropu a Východní Evropu pak osvobodili Sověti, tedy mimo Jugoslávie, která se osvobodila sama za pomocí Angličanů. Nesmíte totiž zapomínat na jednu důležitou věc, ovšem právě v ní má paní učitelka pravdu. Nebýt totiž Spojených států, které ekonomicky zásobily celý odpor proti nacismu, včetně Sovětského svazu, tak by v Evropě nakonec Hitler možná zvítězil. Můj otec jako pilot doprovázel konvoje do Murmanska a ty konvoje vozily jídlo, pohonné hmoty, oblečení, automobily, prostě všechno, co Sověti potřebovali, aby mohli bojovat. Kdyby museli bojovat bez této hmotné ekonomické pomoci, tak jako Anglie by neměla tu šanci, tak by ani oni neměli šanci a pak by možná Hitler válku vyhrál. Takže snižovat význam Spojených států v této válce je zcela mimo, je to absurdní. To ale neznamená, že by se tím snižoval význam sovětských vojáků, tedy Rudé armády, ale bez americké ekonomické podpory by prostě Sověti skončili na bubnu jako Angličané. No a jestli to paní učitelka zapomněla říci takto, tak to potom sice působí zkresleně, ale není to rozhodně od ní žádná tragédie,“ řekl na adresu vysmívané kantorky John Bok a pak se jal ještě rozebírat, co vše by musela učitelka říci, aby ta věc byla jasnějši. Zejména jde o to, že proti Hitlerovi bojovali i Češi, Poláci a jiné národy. „Ale jinak s paní učitelkou souhlasím,“ dodal k této části slovního projevu kantorky.

Co se týče její negace komunistické strany, tak i v tom je prý s Petrou Štěpánovou zcela za jedno.

Komunisté se nezměnili

„Pravdou je, že ať se komunisté tváří jak chtějí, tak jsou nositeli některých nepřijatelných myšlenek a někteří členové této strany říkají dokonce i zrůdnosti. Je prostě evidentní, že se nezměnili a že jen klamou. Na druhou stranu ale musím konstatovat, že někteří poslanci za KSČM jsou při věcných návrzích zákonů, nebo změn zákonů někdy logičtější, soudnější a věcnější ve prospěch celku, tedy nikoliv skupin nebo zájmových sdružení, případně lobbistů. Prostě se mi zdá, že nelobbují příliš za nějakou podnikatelskou sféru, tedy třeba za nějaké exekutory, zatímco jiní se chovají trochu jinak. Ale už samotný název této strany je pro mne neakceptovatelný. Komunismus stejně jako fašismus je totiž pro mne nositelem velkých zrůdností 20. století a přechází do tohoto století, když dnes vidíte onu fašizaci společnosti a fobii proti migrantům. Je jedno, že si komunisté k názvu přidali jedno písmeno, je to ale stále nositelka stejných myšlenek a stejné filozofie a téhož ducha, jako byla kdysi KSČ," řekl rázně Bok, jehož prý ale velmi nadzvedlo hlavně to, jak se jen před pár dny KSČM veřejně přihlásila k odkazu „Vítězného února“.

"Nedivte se, když se KSČM teď přihlásila k odkazu 25. února, že se učitelky nyní vyjadřují tak, jak se vyjadřují, protože 25. únor byl přece převrat, milice tehdy měly v rukách zbraně, na které neměly ze zákona nárok je vlastnit! Tehdejší ministr vnitra Nosek a pan Kriegel – ten, který byl později disident, neboť odmítl podepsat Moskevské protokoly – se ale v roce 1948 spolupodíleli na rozdávání pušek a samopalů dělníkům....Skutečností roku 1948 je, že to byl opravdu zločinný převrat, neboť demokratické volby byly předtím, a pak následovalo hrůzné vraždění nejlepších elit našeho národa a docházelo i ke zlodějství, neboť se zabíral soukromý majetek, což bylo dokonce i v rozporu s tehdejším platným řádem - ten radši později překopali. Byla to prostě zločinecká záležitost. A proto jsou komunisté zločineckou organizací, podobně jako byli kdysi nacisté nebo fašisté. To, že jsme pak měli tady knedlíkovo – gulášovej zaprděnej socialismus soudruha Gustáva Husáka, tak to nic neznamená. I v té době totiž byli zavraždění lidé, anebo mučeni, jako je Jirka Gruntorádů, nebo Jirka Wolfů.... Byli zavíráni dokonce i svobodní lidé, jako byl Václav Havel. Oni ale nebyli zavíráni za to, že by spáchali trestné činy, ale za to, že měli nějaké názory. A dělala to komunistická strana se svýma pohůnkama, tedy estábáka a milicema," rozhorlil se Bok.

Vždyť je Putin agresor! A dokonce i gangster!

Dokonce ani v názorech na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agresivní politiku se prý učitelka nijak zvlášť nesekla.

"V Rusku máte návrat k Sovětskému svazu, kde bolševická oligarchie se proměnila v kapitalistickou oligarchii a Putin zde je jako představitel této země jedním z největších zlodějů. On je dokonce normální gangster! Tady už nemluvím o nějakém Krymu, ani o tom, že zasahuje někde, kde zasahovat nemá, ale když někdo napadá Spojené státy za to, že mají základny, tak to pak nikomu nevadí, že ve Středozemním moři v Sýrii, u Asada, má zase základny Rusko?" otázal se k tomu Bok. Proto prý když vznikají proti učitelce nějaké petice, tak je to hodně na pováženou.

„Ale ať si lidi dělají, co chtějí. Oni ale budou atakovat onu učitelku, a nebudou atakovat onu podstatu, co řekla? To jim nevadí?“ otázal se Bok hlavně na konto nesouhlasné petice, která žádá prošetření vyučovacích metod kantorky.

„Jim nevadí, že pochodují ulicemi hovada, která drží v rukách šibenice a říkají, že budou věšet a že se zaměří na ten údajný póvl, který se k nám žene? Když nemáme právo říkat v této zemi svůj názor a třeba se i splést, tak kam to povede? Paní učtelka přece nepotlačila nijak práva lidí,“ dodal nakonec John Bok s tím, že by tady bylo třeba se napřed optat dětí, zda je ona lynčovaná Petra Štěpánová dobrou kantorkou a zda ji mají děti rády a rodiče si jí váží.

„To by si měli autoři oné petice napřed zjistit, než něco sepíší. Důležité je, zda paní učitelka vede žáky k nějakému svobodnému myšlení a ne k nějakému idiotskému a poslušnému, což jsem zažíval kdysi ve školách já. Všichni jsme ale ve školách před rokem 1989 zažívali lži a bláboly a teď je chceme zavést znovu? Já jsem vděčný za každého takového svobodomyslného učitele, jako je paní Štěpánová,“ doplnil nakonec pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…