Josef Mašín: Biden je jen mluvčí svých poradců. V USA je to jako u nás před rokem 48

16.11.2021 8:43

Rok po volebním vítězství Joe Bidena je atmosféra v USA rozvířená více, než kdy dříve. Podle Josefa Mašína se posílily i spory mezi rasami, protože jejich využívání je podle něj snad i vědomou politickou linií této administrativy.

Josef Mašín: Biden je jen mluvčí svých poradců. V USA je to jako u nás před rokem 48
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

V rozhovoru zveřejněném v Reflexu Josef Mašín připomíná, že sám Joe Biden v počátcích své kariéry v sedmdesátých letech mluvil „jak šéf Kukluxklanu“ a za jeho proměnou je pouze politický kalkul.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Realita USA je dnes taková, že ve velkých městech denně vznikají nepokoje, ale média se na rozdíl od vlády Donalda Trumpa křečovitě snaží dívat jinam.

Ani v jiných oborech Mašín nedokáže Bidena pochválit. „Abych to řekl jednoduše, není ve stavu, aby jasně formuloval a kontroloval svoje myšlenky, a je tak pouhým mluvčím svých poradců,“ říká o prezidentovi. Naděje na změnu je ovšem nulová, protože Demokraté mají v Kongresu většinu a opoziční Republikáni jsou navíc rozhádaní.

Na rozdíl od ČR přitom americký prezident skutečně má velkou moc. Klidně může i bez souhlasu Kongresu vyhlásit válku. Situace v USA mu ale jako pamětníkovi v řadě věcí připomíná Československo krátce před Únorem 1948.

Třeba tajné služby se chovají otevřeně jako nástroje vládnoucí strany a Black Lives Matter s Antifou jsou zcela srovnatelné s Lidovými milicemi. Přidává se třeba i to, že v armádě je politická příprava důležitější, než výcvik.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

A Josef Mašín varuje: „Amerika byla vždy příkladem pro svět a to, co se děje dnes v USA, hrozí i jiným zemím, což platí i v Čechách“.

K tomu přišla prvotřídní ostuda v Afghánistánu. Mašín se zamyslel obecněji a vyšlo mu, že USA vždycky někde ve světě vyvolají v místní opozici naději na změnu, a pak se stáhnou a nechají je v tom vymáchat samotné. Nechali v tom Kurdy proti Saddámu Husajnovi, ale třeba i Maďarsko v roce 1956, kterému původně prezident Eisenhower sliboval, jak jej osvobodí od sovětské nadvlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…