Josif Zuzanovič Čapin... Drsný vtip o Čaputové

04.04.2019 10:28

Poslanec Smeru-SD Luboš Blaha se k slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové nevyjádřil příiš lichotivě. Důvodem byla obálka magazínu Týždeň.

Josif Zuzanovič Čapin... Drsný vtip o Čaputové
Foto: reprofoto: Týždeň.sk
Popisek: Obálka časopisu Týždeň.sk.

„Úplný Josif Zuzanovič Čapin. Ach. Otec národa, který už v mládí četl klasické texty čínské filozofie, statečně chránil zubožené děti, bránil nevinné skládky a postavil se proti zlu... Tímto obrázkem časopis Týždeň ukázal svým čtenářům, že je považuje za kompletní idioty, kteří si sice hrají na strašně moderní progresivní intelektuály s nejnovějším iPhonem a sexy šálkou kolem krku, ale přitom ‚žerou’ tu samou budovatelskou propagandu jako pologramotný rolník v SSSR v polovině 20. století,“ poznamenal Blaha.

 

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se nechala přitom slyšet, že by znovu jmenovala Roberta Fica premiérem, pokud by jeho vláda po příštích volbách měla v parlamentu většinu. Ústavním soudcem ho ale nejmenuje. Chce se mimo jiné zasadit o očištění justice, omezení politických tlaků a obnovení důvěry ve veřejnou správu a politiku. Řekla to v Bratislavě v rozhovoru pro Českou televizi.

Šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fica by Čaputová jmenovala opět předsedou vlády, pokud by vyhrál příští volby. „Jestliže by dokázal mít většinu v parlamentu, respektovala bych vůli voličů,“ uvedla Čaputová. Ústavním soudcem ale Fica nejmenuje, neboť „důležitým atributem výkonu této funkce je nestrannost a nezávislost“.

Fico loni odstoupil z funkce předsedy vlády kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka, jejíž vyšetřování ukázalo na propojení kontroverzních podnikatelů s expremiérovými spolupracovníky. Právě v době této krize se Čaputová rozhodla podle svých slov vstoupit do politiky a zasadit se o systémové změny.

Čaputová uvedla, že chce jako prezidentka vést i se svými odpůrci a názorovými oponenty věcnou debatu. „Budu velmi ráda, jestli budeme schopni se odosobnit od možná osobních výhrad," zmínila. Chce prosadit konstruktivní a „klidnější styl komunikace než strašení, hrozby a zvyšování hlasu“.

Fico a jeho Směr-SD ve volbách podporovali jejího protikandidáta, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho doporučil také český prezident Miloš Zeman. Podle Čaputové to neovlivní její vztah se Zemanem, kterého respektuje jako legitimně zvoleného prezidenta v Česku. Uvedla ale také, že si neumí představit, že by podobně podpořila některého z prezidentských kandidátů v sousední zemi. „Záleželo by na charakteru zásahu nebo vyjádření. Je to vnitrostátní věc jiné země,“ uvedla.

Čaputová zopakovala, že její první zahraniční cesta povede do Česka, kam jezdila pravidelně i na dovolenou. Prozradila, že mezi její oblíbená místa patří splav na Vltavě v Českém Krumlově. Prezidentského úřadu se Čaputová ujme 15. června, do té doby ji čeká výběr poradců i neformální schůzky s představiteli veřejné moci. V diplomacii chce navázat na zahraniční politiku dosavadního prezidenta Andreje Kisky, který ji v kampani podpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…