Jourová bude ve středu jednat se šéfem Evropské komise o tom, který rezort povede

01.09.2014 11:56

Českou kandidátku na eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) čeká ve středu schůzka se šéfem komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jednat by mohli mimo jiné o tom, který rezort Jourová povede. Termín schůzky ČTK sdělila Radka Burketová, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, které nyní Jourová vede. Jourová dosud nemá sestavený svůj tým, jenž by ji mohl do Bruselu doprovázet.

Jourová bude ve středu jednat se šéfem Evropské komise o tom, který rezort povede
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Šéfa kabinetu, kterým by měl být cizinec, teprve vybírá. Už dříve uvedla, že si s sebou vezme svého náměstka Daniela Brauna. Ten by mohl být zástupcem šéfa kabinetu.

Dá se očekávat, že Jourová Junckerovi ve středu sdělí svoje priority, představy o práci v komisi i to, že by měla zájem řídit rezort regionálního rozvoje, který se pro ni snaží vyjednat i vláda. Toto portfolio v dosluhující komisi připadlo Rakousku, které o něj původně také projevilo zájem. Podle zákulisních informací nyní ale usiluje o rezort dopravy. Doposud přitom platilo, že evropští komisaři nevedou stejné „ministerstvo" dvakrát za sebou.

Babišova ministryně věří, že povede regionální rozvoj

Jourová se už na začátku srpna sešla s ředitelem Junckerova kabinetu Martinem Selmayrem. Po tomto setkání uvedla, že si věří, že má velkou šanci vést v příští Evropské komisi právě regionální rozvoj.

Na konci září pak Jourová bude muset obstát před europoslanci příslušného výboru při takzvaném grilování, které si v mírnější formě vyzkoušela už před českým sněmovním výborem pro evropské záležitosti. Pokud jí europoslanci dají zelenou a Evropský parlament schválí celou Junckerovu komisi, ujme se Jourová nové funkce na počátku listopadu.

Jourovou ještě čeká výběr spolupracovníků

Současně s přípravou na novou funkci dává Jourová dohromady i svůj tým nejbližších spolupracovníků. Bývá složen ze šesti až osmi osob, z nichž polovinu si může přivést z rodné země a zbytek tvoří úředníci z ostatních členských zemí. Jourová už dříve uvedla, že vedle náměstka Brauna si s sebou do Bruselu vezme svou dosavadní mluvčí Burketovou a ještě jednu spolupracovnici z ministerstva.

Své experty jí do týmu navrhly také zbylé dvě koaliční strany: KDU-ČSL nabídla svého neúspěšného kandidáta z voleb do Evropského parlamentu Eduarda Huliciuse, a ČSSD dokonce čtyři své odborníky na evropskou problematiku. Podle dohody v koalici si Jourová z nich může vybrat členy svého kabinetu, ale nemusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…